Zatražena zaštita za drniški pršut i slavonski kulen

531

Za još dva hrvatska autohtona proizvoda zatražena je zaštita na razini Europske unije. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da su zahtjevi predani za drniški pršut te slavonski kulen.

kulen

Za oba proizvoda traži se zaštita oznake zemljopisnog porijekla. Drniški pršut jedan je od autohtonih proizvoda koji su na razini Hrvatske zaštićeni prije ulaska u EU, što znači da rok za predaju zahtjeva Uniji, prema ugovoru o pristupanju EU, istječe 1. srpnja ove godine. Slavonski kulen zaštićen je nakon ulaska, pa za njega taj rok ne vrijedi.

Sada Europska komisija ima šest mjeseci da razmotri njihovu opravdanost te ispunjavaju li drniški pršut i slavonski kulen uvjete propisane europskim uredbama. Kada razmotri zahtjeve, Komisija će objaviti tzv. jedinstveni dokument u službenom listu EU-a. U tom trenutku počinje teći rok od tri mjeseca za prigovor.

Zahtjev za zaštitu dosad je podnesen i za dalmatinski, istarski i krčki pršut te baranjski kulen, ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i varaždinsko zelje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.