Zbog teške situacije u stočarstvu, najavljuju se prosvjedi

720

Danas se je u Novoj Gradiški sastao Odbor udruga Poljoprivredne komore na kojem je Vladi RH upućen hitan zahtjev za pomoći hrvatskoj poljoprivredi u iznosu od pola milijarde kuna kako bi se spasila poljoprivredna proizvodnja.

Sastanku su nazočili čelnici poljoprivrednih udruga na kojem se raspravljalo o teškoj situaciji u stočarstvu i proizvodnji mlijeka. Ne udovolji li ministarstvo poljoprivrede zahtjevima seljaka, udruge najavljuju prosvjede diljem zemlje.

– Seljaci se ne mire s porukom da nema dodatnog novca za spas poljoprivrede te će, ako se ovakva politika nastavi, proizvođači mlijeka nestati s domaćeg tržišta, rekao je Stjepan Kunovec, predsjednik Odbora za udruge HPK.

Seljaci tvrde da je od početka godine ugašeno 3000 obiteljskih gospodarstava te kako bez tražene financijske potpore stočarima i proizvođačima mlijeka prijeti propast. Proizvođačka cijena mlijeka premašuje četiri kune,a cijena mlijeka za ekstra klasu tek nešto viša od dvije kune. Posljednja intervencija mljekarske industrije sa 15 lipa samo je kap u moru naših potreba izjavljuju seljaci.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je za posjeta varaždinskoj Vindiji istaknuo će se u četvrtak sastati Savjet za mlijeko te da vjeruje da će naći kvalitetna rješenja za prevladavanje situacije u sektoru mljekarstva.

Na upit novinara hoće li među mjerama biti interventna mjera subvencije od 42 lipe, Jakovina je odgovorio da je ta mjera završila u jesen prošle godine i da je se više ne može provoditi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.