Pršutari iz Istre dolaze po slavonske butove

424

Početkom travnja u Otok pokraj Županje, gdje je sjedište novoosnovanog klastera svinjogojaca CroPig, dolazi skupina proizvođača pršuta iz Istre kako bi dogovorili kontinuiranu suradnju i redovito snabdijevanje butovima slavonskih svinja, piše Večernji list.

svinje

Dobromir Ćović, predsjednik udruge vukovarsko-srijemskih svinjogojaca koja broji 50-tak članova-uzgajivača i koji su inicijatori osnivanja klastera, za Večernji list kaže kako su uvidjeli da pojedinačno ne mogu ništa učiniti već se moraju udružiti i zajedno izaći na tržište.

Čović kaže kako slavonski svinjogojci imaju izuzetno kvalitetne tovljenike, za tržište nije znalo već su do kupaca dolazili preko treće osobe.

“Stoga smo se odlučili udružiti se u klaster jer samo tako vidimo napredak u proizvodnji i u proboju na tržište”, kaže Ćović koji je s još 15 svinjogojaca član klastera CroPig koji bi trebao postati krovna organizacija svinjogojaca. Prvi posao je uspostava suradnje s istarskim pršutarima čiji je pršut zaštićen i može se proizvoditi samo od svježih butova svinja koje su u tri naraštaja oprašene u Hrvatskoj i sve takve krmače moraju biti umatičene u Hrvatskom stočarskom selekcijskom centru.

Dogovorena je i klaonica u Otoku gdje će se svinje klati i odvajati butovi za istarske pršutare, a ostale dijelove svinja prerađivat će se u poznate slavonske specijalitete u pogonu u Otoku. CroPig će otkupljivati od svojih kooperanata svinje po dosta povoljnoj cijeni od 13 kuna po kilogramu žive vage, a cijena buta je 35 do 40 kuna za kilogram.

Količine koje će isporučivati istarskim pršutarima, bit će dogovorene za njihova dolaska u Otok za desetak dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.