Umjesto kravljeg, magareće mlijeko

941

Obitelj Trnak iz sela Sasovac nedaleko od Nove Rače umjesto kravljeg odlučila proizvoditi magareće mlijeko.

Obitelj Trnak godinama se bavila stočarstvom, no iz mjeseca u mjesec sve niža cijena mlijeka i propast stočarstva, nagnali su ih da razmisle o promijeni posla.

– Malo smo se informirali preko interneta, a i djeca su nam rekla koliko je magareće mlijeko zapravo zdravo, ali i isplativo, tako smo u petom mjesecu ove godine za probu odlučili kupiti jednu magaricu i vidjeti što će od toga biti, kaže Milka Trnak za Bjelovarac.

Budući da je magarica bila skotna, kasnije su dobili i ženski pomladak, koji će za tri godine također moći davati mlijeko, a do tada obitelj u planu ima kupiti još jednu magaricu, kako bi proizvodnja od svega osam decilitara, koliko se dnevno dobije, ipak bila nešto veća.

Što se pak cijene tiče, za litru tog ljekovitog mlijeka, može se dobiti i 500-tinjak, kuna, dok je propisana doza jedan decilitar dnevno. Najbolje ga je piti ujutro na prazan želudac, jako je dobro za djecu pogotovo onu koja imaju problema s bronhitisom, astmom, prehladama. Lako je za piti, kao kravlje mlijeko malo razrijeđeno s vodom i zašećereno – opisuje kvalitetu magarećeg mlijeka gospođa Milka.

Inače, mlijeko se uglavnom prodaje pakovano po deci ili dva, a čuva se zamrznuto. Naime, magareće mlijeko u zamrzivaču može biti čak dvije godine, a da ne izgubi niti jedno od svojih vrijednih svojstava. Nakon što se izvadi iz ledenice odmrzava se na sobnoj temperaturi, a zagrijava u vrućoj vodi na 30-40 stupnjeva i ne smije se kuhati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.