Bojazan od GMO-a u Hrvatskoj

612

Zastupnicu u Europskom parlamentu Biljanu Borzan zabrinula je mogućnost da trgovinski sporazum, o kojem pregovaraju Europska unija i Sjedinjene Američke Države, na mala vrata u Europu dovede genetski modificirane organizme i to na način da se ukine strogi sustav odobravanja GMO-a koji je trenutno na snazi u EU.

gmo

“Može li Transatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo (TTIP), o kojem sada pregovaraju EU i SAD, na mala vrata u zemlje Europske unije propustiti genetski modificirane organizme u usjevima i ljudskoj hrani i tako zaobići stroge europske i nacionalne propise?”, pita se Borzan.

Prema priopćenju iz njezinog ureda, zastupnica je upozorila na spekulacije da bi TTIP trebao otkloniti sanitarne i fitosanitarne restrikcije koje nisu “znanstveno utemeljene”. “Drugim riječima, umjesto da poljoprivredna industrija podastre dokaze da GMO ne predstavlja opasnost za potrošače, zabrane za GMO će biti na snazi samo ako vlade znanstveno dokažu njihovu prijetnju za ljudski, životinjski ili biljni život”, tvrde u priopćenju iz ureda SDP-ove zastupnice te dodaju da je Borzan istaknula da će, “ako se obistine najave oko ekvivalencije i uzajamnog priznavanja, biti ugrožen ne samo europski sustav odobravanja GMO-a, već i prava država članica da zabrane GMO na svom suverenom teritoriju”. Europska komisija u svojevrsnom vodiču kroz pregovore o trgovinskom sporazumu tvrdi, međutim, da Unija neće biti prisiljena mijenjati svoje zakone o GMO-u.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.