U Hrvatskoj je ovčja vuna otpad, a u uređenim zemljama materijal

810

Već su se javljali pokazatelji koji su najavljivali da će se nešto sustavno promjeniti sa otkupom vune, ali to se nije dogodilo…

Na cresko-lošinjskom otočju nekoliko tisuća kilograma ovčje vune opet bi moglo ostati neiskorišteno u prirodi kao ekološki problem, budući da se vuna sporo razgrađuje, piše Novi list.

Naime, otkup vune u cijeloj Hrvatskoj posljednjih dvadeset godina je problematičan, na otocima posebno, stoga je prošle godine s nadom da će se sustavno nešto promijeniti dočekana poduzetnička ideja i plan tvrtke Kristan Nautika d.o.o. iz Pinezića na Krku o otkupu vune i njenom izvozu na talijansko tržište.

Lani je toj tvrtki Poljoprivredna zadruga Cres isporučila 2.252 kilograma, a creski ovčari 2.273 kilograma vune, a iako je bilo najavljeno da će Kristan Nautika za kilogram vune platiti kunu i pol, taj iznos nikada nije isplaćen. Isto se dogodilo i prije četiri godine kada je vunu preuzela Vunapromet koja također nikada Zadruzi nije platila otkup, a u međuvremenu je tvrtka propala.

Ravnatelj creske zadruge Mateo Ferarić sa žaljenjem konstatira kako se problem nastavlja, pa iako se povremeno javljaju poduzetnici zainteresirani za otkup, od konkretnog posla za sada ništa.

Kako se strižom dobiva oko kilogram vune po ovci, to znači da će na otočnim terenima ove godine ostati isto toliko kilograma neiskorištene vune. I dok je u organiziranim i uređenim državama koriste kao sirovinu za izradu odjeće, uporabnih predmeta, izolacijski materijal, kod nas završava kao otpad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.