Veća otkupna cijena mlijeka u Srbiji

481

Prerađivač mlijeka kopanija Imlek u satavu Dunav grupe povećala je otkupnu cijenu sirovog mlijeka na 39 dinara (2,50 kn).

BEOGRAD, NOVI SAD – Kompanija Imlek je povećala otkupnu cijenu sirovog mlijeka za tri dinara po litri, sa 36 na 39 dinara (2,50 kn/l) kažu u toj kompaniji.

Svetlana Glumac, direktorica korporativnih poslova Dunav hrana grupe u okviru koje posluje Imlek, istaknula je da ta industrija mlijeka želi pomoći farmerima koji se susreću sa sve većim posljedicama suše, kao i povećanjem troškova primarne proizvodnje.

Proizvođači mlijeka tvrde da bi sa ovako velikim cijenama stočne hrane, otkupna cijena mlijeka trebala biti 56 dinara (oko 3,60 kn) da bi proizvodnja opstala. Povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka koju su najavili prerađivači, neće sprečiti nestašicu u trgovinama, upozoravaju farmeri. Oni pozivaju državu da hitno intervenira u toj grani poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Srbije Ljubiša Jovanović kaže da nije teško shvatiti tko zarađuje na putu od štale do potrošača. On tvrdi da farmeri nisu ti koji presudno utječu na cijene u maloprodajama.

“Ako je prosječna cijena mlijeka između 75-85 dinara (4,80 do 5 kn) a možda i više, moramo znati da mi dobijamo 35 dinara, dok 50 dinara ostaje u sektoru prerade i trgovine”, žali se Jovanović.

“Najavljeno povećanje cijena od strane prerađivača neće spriječiti propadanje govedarstva. Također, mi očekujemo da država poduzme sve mjere koje bi trebale ublažiti trenutnu situaciju, koja će se vjerovatno protegnuti i na 2013. godinu. Ukoliko država na usvoji te neophodne mjere, koje smo mi predložili, usljediti će ne nestašica mlijeka, već propadanje govedarstva u smislu da Srbija uopće neće imati proizvodnju mlijeka”, smatra Sanja Bugarski predstavnica Centralne asocijacije proizvođača mlijeka Vojvodine.

Proizvođači mlijeka od države očekuju da subvencionira razliku u cijeni hrane za životinje koja je bila početkom godine i one koju sada plaćaju, i koja je zbog suše znatno skuplja. Uz to, stočari očekuju i da im bude ukinut zakup za državno zemljište u narednoj godini ali i da im se pomogne kod otplate kredita kao i da im se što prije isplate dugovanja iz prethodnog perioda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.