Martinović: Tražimo smjenu ministra Lijanovića

562

Poljoprivrednici u BIH ne odustaju od svojih zahtjeva u kojima među ostalim traže smjenu ministra poljoprivrede Lijanovića, zaostale isplate poticaja i uvođenje plavog dizela.

Slavko Martinović, dopredsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH i predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Posavskog kantona, izjavio je za Fenu da su predstavnici Seljačkog saveza BiH odlučili da 4. listopada organiziraju prosvjede u Sarajevu.

“Za sada smo dogovorili da će se prosvjedi održati u Sarajevu pred zgradom institucija FBiH i države BiH, a naknadno će biti priopćeno hoće li biti blokada na graničnim prijelazima i cestama. Ukoliko bude blokada graničnih prijelaza, blokirat će se izlazi i ulazi za robni promet, dok će se putnički promet preko graničnog prijelaza odvijati nesmetano“, kazao je Martinović. Dodao je kako raniji zahtjevi poljoprivrednika ostaju i dalje nepromijenjeni.

“Od Vlade Federacije BiH tražimo smjenu ministra Jerka Lijanovića, donošenje odluke o financiranju jesenje sjetve, te isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima za prvih osam mjeseci ove godine. Od Vijeća ministara BiH tražimo uvođenje ‘Plavog dizela’ do početka jesenje sjetve, osiguranje izvoznih brojeva, primjenu međunarodnih sporazuma u sklopu kojih su sezonske mjere zaštite i izmjene i dopune zakona o carini uvođenjem prelevmana“, istaknuo je Martinović.

Napomenuo je i kako će od spunjenja ovih zahtjeva, posebno dijela koji je upućen Vijeću ministara BiH, ovisiti i broj mjesta na kojima će se naći poljoprivredni proizvođači u blokadama 4. listopada.

“Ukoliko se Vijeće ministara BiH ogluši o naše zahtjeve u prosvjedima nazvanim ‘Seljačka buna’, uz poljoprivrednike iz Federacije, prosvjedovat će i poljoprivredni proizvođači iz RS-a i Distrikta Brčko“, zaključio je Martinović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.