Program ruralnog razvoja omogućit će značajne potpore poljoprivrednicima

668

Program ruralnog razvoja koji se radi i usuglašava u suradnji s Europskom komisijom, novi sustav potpora poljoprivrednicima za period od 2015. do 2020. godine, te donošenje Zakona o komasaciji, bile su teme konferencije za novinare koju je u Poreču održao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

polja

– Uredbe o izravnim potporama i uredba o ruralnom razvoju su izuzetno važni provedbeni akti koje usuglašavamo na vijeću ministara EU-a. 2014. je za sve europske zemlje prijelazna programska godina. Mi do sada nismo imali Program ruralnog razvoja, niti protokole za razdoblje od 2007. do 2013. godine tako da smo morali biti puno bolji i brži od drugih, a Hrvatska je prva zemlja koja je predala Program ruralnog razvoja.

Stalne konzultacije

– On je trenutno u stalnim formalnim i neformalnim konzultacijama sa svim upravama europske komisije i očekujemo da ćemo u iduća maksimalno četiri mjeseca imati gotov dokument, usuglašen i prihvaćen od Komisije i na osnovu toga ići će dalje samo potvrde na našoj Vladi. Od rujna nadalje očekujemo prve natječaje za Program ruralnog razvoja za koji je predviđeno 332 milijuna eura godišnje. To je jako velika prilika za sve naše poljoprivredne proizvođače, obrte i tvrtke, kako u primarnoj proizvodnji, tako i u sekundarnom, prerađivačkom dijelu. Izabrali smo 16 od 25 mjera koje pruža Program ruralnog razvoja koji će dati mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da određene komunalne projekte manjih vrijednosti do milijun eura u vodoopskrbi i vodouređenju ne financiraju isključivo vlastitim sredstvima, već mogu kandidirati kroz Program ruralnog razvoja, rekao je Jakovina.

Dodao je kako je najvažnija mjera koja će donijeti najveći efekt, ulaganje u kapitalnu imovinu, odnosno nabavka novih farmi, strojeva i pogona, sve što je potrebno proizvođačima da pojačaju konkurentnost u proizvodnji. Pritom će minimalno 50 posto biti financirano iz sredstava EU proračuna, a ukoliko je riječ o mladim poljoprivrednicima i ako se proizvodnje nalaze na područjima s posebnim ograničenjima, onda pomoć EU-a može biti i do 90 posto.

Zakon o komasaciji

Što se tiče zemljišne reforme, Jakovina je rekao kako je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u proceduri, te do kraja ove godine očekuju da će biti raspisan natječaj za između 80 do 100 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

– Vrlo važna stvar koju smo pokrenuli nakon javne rasprave i uvida koji je u tijeku, je uvođenje u proceduru, a onda i u parlament Zakona o komasaciji. Gotovo 25 godina u Hrvatskoj nije rađena komasacija. Oko 300 tisuća hektara, što državnog, što privatnog poljoprivrednog zemljišta nalazi se u malim parcelama, nepovezano, koje je samim tim puno teže i skuplje obrađivati, tako da u taj zahtjevan posao komasacije krećemo po donošenju Zakona, rekao je Jakovina. Rekao je da su se pri izradi zakona konzultirali s drugim europskim zemljama, a povratne reakcije poljoprivrednika na prijedlog zakona su za sada dobre, te očekuje da će od početka iduće godine krenuti sa prvim postupcima komasacija kojima je osnovni cilj okrupniti poljoprivredne proizvodne čestice i na taj način proizvođačima učiniti unosniju i kvalitetniju proizvodnju.

Riječ je dodao je ministar, o financijski zahtjevnom poslu koji će se financirati iz državnog, županijskih i proračuna jedinica lokalne samouprave, ali računaju i na značajna sredstva EU-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.