U Srbiji mljekari u velikim problemima

519

Proizvođači mlijeka u Srbiji upozoravaju da će njihovi gubici biti mnogo veći u odnosu na ratare, a kao krajnji rezultat dogoditi će se drastično smanjenje stočnog fonda.

NOVI SAD – Procjene štete od katastrofalne suše u resornom Ministarstvu i Privrednoj komori Srbije uglavnom kao mjerilo uzimaju podbačaj u prinosima osnovnih ratarskih usjeva, prije svega kukuruza. Proizvođači mlijeka upozoravaju da će njihovi gubici biti mnogo veći u odnosu na ratare, a kao krajnji rezultat dogoditi će se drastično smanjenje stočnog fonda.

Zbog suše farmeri hrane stoku nekvalitetnom silažom. Zbog toga i najkvalitetnija grla daju 20 posto manje mlijeka prenosi RTV. Najavljena je isplata subvencija i uvećanje premija za mlijeko za dva dinara (0,12 kn) nakon rebalansa proračuna, a država kasni sa isplatom starog duga. Naime, stočarima su isplaćene premije po starom samo za prvi kvartal, a na ime subvencija po grlu nisu dobili ni dinara.

Gubici se uvećavaju svakodnevno. Troškovi hrane, koje nema dovoljno, već čine 70 posto cijene litre mlijeka, zato stočari smatraju da bi jedino neposredna intervencija države, u komponentama stočne hrane koje bi farmeri vraćali u mlijeku i mesu bila prava pomoć. Pošto toga nema prijeti sada još drastičnije smanjenje stočnog fonda jer proizvodnja mlijeka po njihovom mišljenju više nema nikakvu matematiku.

Farmeri također napominju da su mljekare ovog ljeta, pravdajući se sušom, tri puta povećale cijene gotovih proizvoda, a otkupnu cijenu mlijeka farmerima samo jednom od jedan i pol do dva dinara za litru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.