Bavrka: FBIH obnavlja robne rezerve sa 30 tisuća tona pšenice

568

Federalna direkcija robnih rezervi FBIH razmatra mogućnost nabave oko 30 000 tona pšenice, koje bi se skladištile preko te direkcije.

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka rekao je za Fenu da je neophodno osigurati sredstva za pšenicu, izvan proračuna FBiH, odnosno kod bankarskog sektora i da se da na tome već radi. “Plan je nabaviti 30.000 tona, a koliko će to stajati zavisi od raspisanog natječaja, koji podrazumijeva i najpovoljniju ponudu. Samim tim, još se ne zna odakle će pšenica biti nabavljena, ali do sada je uglavnom dolazila iz Hrvatske, Srbije, Mađarske te od domaćih proizvođača”, kazao je Bavrka.

Sufinanciranje jesenje sjetve pšenice za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi koje je predvidjela Vlada FBiH, prema Bavrkinim riječima, je pokušaj da se napravi jedan krug robnih proizvođača u FBiH koji će zaključiti određene ugovore s Direkcijom. “Dakle, proizvođačima bi bilo pomognuto u gorivu te u repromaterijalu.

Vrijednost tog materijala bi se uzela kao naš ulog za sjetvu, odnosno za cijenu pšenice koja bi se u naše silose stavila u sedmom mjesecu, poslije žetve. Razliku u cijeni između našeg uloga i tržišne cijene pšenice bi smo platili, također, u sedmom mjesecu”, kazao je Bavrka.

Predviđeno je i redefiniranje programa robnih rezervi u FBiH, kako je rekao, proisteklo iz sumnji da li aktualni koncept robnih rezervi može opstati te kako je najbolje i na koji način zaključivati ugovore s pojedinim skladištarima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.