Subotica: Prinosi kukuruza katastrofalni

658

Najčešći prinos kukuruza se kreće od 500 kilograma do dvije tone po hektaru, tako da će prosječan prinos biti ispod dvije tone po hektaru.

SUBOTICA – U Subotici je počela berba kukuruza, a najčešći prinosi se kreću između 500 kilograma i dvije tone po hektaru, izjavio je Tanjugu direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga. Prema njegovim riječima, u prvoj dekadi rujna skinut je kukuruz sa oko 8.000 hektara, odnosno petine površina pod ovom kulturom.

“Prinosi se kreću od nula, pa do šest tona po hektaru. Najčešći prinos se kreće od 500 kilograma do dvije tone po hektaru, tako da će prosječan prinos biti ispod dvije tone po hektaru”, rekao je Varga. Što se tiče soje, Varga kaže da se prvi prosječni prinosi kreću u rangu prognoziranog, odnosno oko 800 kilograma po hektaru, a slično je i sa ostalim kulturama koje će se ove jeseni skidati sa parcela u Subotici.

“Prinos suncokreta je između 1,7 i 1,8 tona po hektaru, što je manje od prognozirane dvije tone po hektaru. Podatke za šećernu repu još nemamo, pošto vađenje još nije počelo, ali vjerujem da će prinosi biti 20 do 27 tona po hektaru, a u tom intervalu možemo očekivati i prosječni prinos”, rekao je Varga.

Navedeni prinosi su daleko ispod višegodišnjih prosjeka, a sve kao posljedica ovogodišnje suše. Tako će u odnosu na višegodišnji prosjek od 5,8 tona po hektaru (t/ha), ovogodišnji prosječan prinos kukuruza bit će više nego duplo manji. Prema izvještaju komisije za procjenu štete, konačna šteta od suše na 80.000 hektara u Subotici iznosi preko 6,3 milijarde dinara, odnosno 53 milijuna eura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.