Europu očekuje najveća žetva od 2008. godine

606

EU je na putu najveće žetve pšenice od 2008, budući da su članice izbjegle oštru zimu koja je pogodila konkurentnog izvoznika SAD, navode analitičari.

zetva

Povoljni vremenski uvjeti po svoj prilici će pozitivno utjecati na ovosezonsku žetvu, pogotovo u Britaniji, prenosi portal Balkans.com.

Dobre prognoze europske žetve doprinijele su padu međunarodnih cijena žitarica u posljednja dva tjedna, pa se cijena u Chichagu spustila devet posto u odnosu na jednogodišnji maksimum.

SAD i EU su najveći izvoznici pšenice u svijetu, a 12 analitičara i trgovaca koji su sudjelovali u anketi Reutersa prognozirali su da će ovogodišnja žetva meke pšenice u EU biti teška 137,5 milijuna tona, u odnosu na prošlogodišnjih 134,3 milijuna tona, što bi bila više od 139,4 milijuna tona iz 2008. Uključujući durum pšenicu, također se očekuje šestogodišnji maksimum od 145 milijuna tona.

Blago vrijeme je od jeseni omogućilo europskim poljoprivrednicima sijanje velikih površina pod pšenicom, a usjevi su bili pošteđeni oštre zime. Nakon suhog početka proljeća, usjevima je nedavno pogodovala veća količina kiše.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.