U Europi svake dvije minute nestane jedna farma

609

Poljoprivrednici i aktivisti iz cijele Europe okupili su se u jučer u sjedištu Europske unije, Brusselu zahtjevajući pravednije mjere za poljoprivredu.

Oko tri stotine prosvjednika, poslije višetjednog puta na biciklima ili na traktorima, okupili su se ispred Europskog parlamenta u Brusselu, gdje se ovih dana razmatra reforma poljoprivrednih mjera EU. “Vrijeme je da birokrati postanu svjesni ozbiljnosti situacije. Svake dvije minute nestaje po jedna farma u Europi”, rekao je Xavier Delwaert, jedan od koordinatora prosvjeda.

Prosvjednici tvrde da je proizvodnja u EU previše usmjerena na velike proizvođače i na prehrambene lobije, uz marginalizaciju primarne poljoprivrede. Zajednička poljoprivredna politika EU je osnova poljoprivrede i instrument za spriječavanje opasnosti od nestašice hrane, ali je ujedno dala povod i za nepotrebnu hiperproizvodnju i rastuće subvencije koje su nanijele štetu svjetskom tržištu hrane.

Europska komisija je predložila povećanje zaposlenosti i rast proizvodnje u seoskim područjima da bi se osigurao opstanak 16,7 milijuna poljoprivrednika EU, ipak prosvjednici zahtjevaju potpuno odustajanje od industrijske poljoprivrede i subvencija koje potkopavaju cijene.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.