Oxfam: Dosadašnji način vođenja agrarne politike EU je pogrešan

631

Humanitarna organizacija Oxfam poziva čelnike EU da napuste dosadašnji model vođenja agrarne politike koji se temelji na sve većoj proizvodnji biogoriva što utječe na rast cijena hrane u Europi.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak, Oxfam procjenjuje da površine poljoprivrednog zemljišta na kojem se kulture koje služe za proizvodnju biodizela mogu nahraniti 127 milijuna ljudi za godinu dana.

“Sama po sebi, europska agrarna politika koja je usvojena 2008.g. za potporu biodizela biti će odgovorna za povećanje cijena hrane za 36 posto u 2020 .g.”, izjavila je Clara Jamart, članica Oxfama zadužena za poljoprivredu.

Posljedice pogrešnog vođenja politike EU imaju poseban utjecaj na svjetsku cijenu biljnog ulja i uljarica, jer se čak 65 posto vlastite proizvodnje biljnog ulja koristi za proizvodnju biodizela , a to dovodi do povećanja potrošačkih cijena jestivog ulja u zemaljama uvoznicama.

Europska politika potpora za biogoriva ne smanjuje klimatske promjene. Naprotiv, ona ih potiče, uključujući promjene u korištenju zemljišta, a povećana potražnja za hranom utječe na veće krčenje šuma.što se integrira kroz veće emisije stakleničkih plinova , zaključuje se u izvješću Oxfama.

Podsjetimo da se agararna politika EU koja je usvojena 2008.g. obvezala da će udio biodizela do 2020.g. u zemljama EU-a morati iznositi 10 posto ukupne potrošnje fosilnih goriva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.