Proizvodnja biogoriva smanjuje proizvodnju hrane

655

Europska unija će nametnuti ograničenja na korištenje biogoriva proizvedenih od žitarica zbog strahovanja da ona nisu toliko ekološki prihvatljiva kao što se ranije smatralo, te zbog činjenice da proizvodnja biogoriva smanjuje proizvodnju hrane, prenosi Reuters pozivajući se na nacrt novog EU zakona.

BRUXELLES – Nacrt, koji tek trebaju odobriti vlade zemalja članica EU-a i Europski parlament, predstavlja snažan zaokret u dosadašnjoj politici EU-a prema biogorivima. Plan Europske komisije uključuje ukidanje svih subvencija za biogoriva proizvedena od žitarica pošto 2020. istekne dosadašnja legislativa, što će predstavljati veliki udarac za sektor koji godišnje vrijedi oko 17 milijarda eura.

“Komisija smatra da u razdoblju nakon 2020. biogoriva trebaju dobivati subvencije samo ako pridonose znatnom smanjenju emisije stakleničkih plinova … te ako nisu proizvedena od žitarica namijenjenih prehrani ljudi ili životinja”, stoji u nacrtu koji je Reuters dobio na uvid.

Glasnogovornica Europske komisije nije željela komentirati pojedinosti nacrta. Promjena politike EU-a prema biogorivima dolazi nakon što su nove znanstvene studije izrazile sumnju da biogoriva proizvedena od žitarica znatno smanjuju emisije stakleničkih plinova u odnosu na konvencionalna goriva.

Promjenu je isto tako potaknula slaba ovogodišnja žetva koja je dovela do porasta cijena hrane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.