Kako Grci proizvode mlijeko

589

Delegacija poljoprivrednika iz Srbije imala je priliku u Grčkoj vidjeti kako jedan od najvećih farmera iz grada Katerinija uzgaja 250 krava na farmi bez štale.

krava

Zimi i ljeti 250 do 280 krava, desetine junica i teladi od prvog dana telenja i kasnije boravi na otvorenom, samo pod montažnim krovom.

U otvorenom prostoru, krave hladi nekoliko velikih ventilatora, a vlasnik farme Jorgos Puzas objašnjava da je sve prilagođeno jakom grčkom ljetu i blagoj zimi.

“Krave nemaju problema zimi, imaju ljeti a ovakav način uzgoja, dokazano je, najbolji je u našim klimatskim uvjetima”, rekao je Puzas.

Puzas je poljoprivrednike iznenadio sa još dvije stvari, prvo jer kravama koje su steone daje da jedu slamu umesto sijena, a oteljeno tele uz kravu ostaje samo tri dana, poslije se odvaja u bokseve i daje mu se mlijeko u prahu. Uz to, na ovoj velikoj farmi, radi samo pet radnika, Jorgos i njegova kćer. Njegove krave daju prosječno 36 litara mlijeka dnevno i ne bavi se proizvodnjom sira.

Puzas je napomenuo da “nema subvencija od države Grčke”, dobije subvencije od Europske unije oko 50.000 eura godišnje za sve životinje.

Cijena Puzasovih steonih junica je oko 2.500 eura, ali ih nema za prodaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.