U Ministarstvu nemaju sluha za proizvođače duhana

437

Udruga hrvatskih proizvođača duhana održala je redovnu godišnju skupštinu na kojoj se uz redovna izvješća raspravljalo o Zakonom o poljoprivrednim poticajima i njenom utjecaju na sektor proizvodnje duhana.

duhan

Istaknuto je da su potpore za sektor proizvodnje duhana u drugim zemljama članicama Europske unije i 10 puta veće nego u Republici Hrvatskoj, te da novi zakon neće bitno utjecati na visinu potpore u zemljama Unije jer primjenjuju različite modele prilagodbe. Tako da je Udruga prije 4 mjeseca obavijestila Ministarstvo poljoprivrede o modelu i načinu prilagodbe hrvatskih proizvođača duhana s jasnim smjernicama i promjenama, a sve u cilju da ne dođe do naglog pada potpora, što bi imalo za posljedicu gašenje proizvodnje.

Nažalost u Ministarstvu poljoprivrede nemaju sluha za problem proizvođača duhana i do danas nisu dali nikakav konkretan odgovor. Iako su potpore u Hrvatskoj 10 puta manje od EU, proizvodnja duhana u posljednji 15-ak godina tehnički i tehnološki je napredovala , a najbolji pokazatelji je da se prinos po jedinici površine povećao sa 1600 kg/ha na više od 3000 kg/ha, da se povećala kvaliteta proizvedenog duhana, što se vidi po tome da imamo sve više kupaca u Europi i svijetu koji cijene hrvatski duhan. Da bi došli do takvih rezultata, u proizvodnju je uloženo samo u posljednjih godina više od 120 milijuna kuna u specifičnu opremu (sušnice , plastenici, toperi, otprašivači, specijalne sadilice, rotokultivatori, sustavi za navodnjavanje i dr.)

Uz domaću agrarnu struku, stručne ljude u proizvodnji sjem ena, domaću pamet i inovacije u proizvodnji specifične opreme za proizvodnju koje je djelo naših obrtnika uz 1300 OPG-a koje konzumiraju sjeme, tehnologiju i znanje, proizvodimo 10 do 12 milijuna kilograma duhana, vrijednosti više od 240 milijuna kuna.

Osamdeset posto te iste proizvodnje završi u izvozu kao finalni proizvod ili poluproizvod, a ukupna vrijednost izvoza na godišnjoj razini iznosi 127 milijuna dolara. Uz sve navedene činjenice proizvodnja duhana u sklopu duhanskog gospodarstva čini jednu od najbolje organiziranih primarnih proizvodnji u Hrvatskoj.

Proizvodnja duhana je jedinstveni fenomen koji ima jak socioekonomski učinak. Slikovito rečeno, jedna kuna koja se plaća po proizvedenom kilogramu kroz poticaj multiplicira se 200 puta, tj. od jedne kune stvori se vrijednost od 200 kuna. Kroz tih 200 kuna zaposli se više od 15 tisuća ljudi (OPG, sezonski radnici, obrtnici, radnici u pogonima, trgovci i dr.)

Pozitivan učinak ima i državni proračun koji od 200 kuna uzme 182 kune kroz namete (porezi, obavezni fondovi i dr.) Najjači socioekonomski učinak proizvodnja ima na lokalne sredine gdje se proizvodnja odvija (županije, gradovi, općine). Bez proizvodnje duhana kao važne karike unutar duhanskog lanca koji stvara zaposlenost, dodanu vrijednosti, izvoz, a samim time i punjenje proračuna, navedene vrijednosti bi se znatno smanjile, a postali bi od izvoznika uvoznici sirovine.

Pitanje koje se postavlja je zašto treba uništiti hvalevrijednu proizvodnju? Zašto treba zatvoriti 10 tisuća radnih mjesta? Zašto treba od izvoznika postati uvoznik? Da apsurd bude veći, nalazimo se u teškoj ekonomskoj krizi, aktualna Vlada vapi za investicijama, ogromna bespovratna sredstva iz proračuna izdvajaju se za zaposlenost i poticanje izvoza, a upravo sve to imaju kroz proizvodnju duhana i nisu potrebna nikakva dodatna sredstva. To je samo primjer da ponekad nije sve u novcu, već u konpetenciji i organizaciji.

Skupština je na kraju redovne sjednice donijela zaključak da su promjene bitne i jedino kroz njih se može rasti. S obzirom da nema razumijevanja u Ministarstvu poljoprivrede na temelju toga traži se sastanak s premijerom ministrom gospodarstva i obrta kako sačuvati proizvodnju, radna mjesta, izvoz i dodanu vrijednost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.