Srbija pod lješnjacima

783

Ono što je Fiat učinio za industriju Srbije i poboljšanje vanjskotrgovinske bilance, mogla bi ponoviti i druga, također talijanska kompanija Ferrero, ali u poljoprivredi.

ljesnjak

Za sada je učinjen najvažniji korak, pala je odluka: “Ferrero dolazi u rujnu”, najavio je prije nekoliko dana srpski premijer Aleksandar Vučić.

Ovoj izjavi prethodio je sastanak premijera s predstavnicima talijanske kompanije, a dan kasnije ona je potvrđena i u talijanskom veleposlanstvu u Beogradu. Povod skupa u veleposlanstvu je doduše bilo globalno predstavljanje 4. izvješća o društveno odgovornom poslovanju Grupe Ferrero koje je već promovirano u 36 zemalja, ali je glavna tema ipak bila dolazak Ferrera u Srbiju. “Poljoprivredno zemljište u Srbiji je stvar budućnosti”, rekao je domaćin, veleposlanik Italije u Beogradu Giuseppe Manzo.

Predsjednik Ferrero S.p.A. i potpredsjednik Ferrero Internationala Francesco Paolo Fulei objasnio je kako je priča o ulaganju u Srbiju počela u lipnju 2013. godine kada je došao u Beograd “kako bi osobno započeo s projektom u koji vjeruje”.

Govoreći o Ferreru, Fulci je podsjetio kako je tvrtka osnovana 1946. godine u mjestu Alba u Pijemontu kada je od privatne slastičarnice počela prerastati u veliku tvrtku, s namjerom da zauvijek ostane u vlasništvu obitelji Ferrero zbog čega je i nema na burzi. “Danas Ferrero zapošljava 30.000 radnika u 73 konsolidirane tvrtke i 20 tvornica, a 21. tvornicu upravo gradimo u Kini. Imamo i pet velikih poljoprivrednih proizvodnji, prisutni smo u 160 zemalja i u 10 godina udvostručili smo promet sa 3,9 milijardi eura na osam milijardi eura u 2013. godini”, rekao je Fulci.

Objašnjavajući zašto je Srbija izbrana za iduću zemlju za proširenje proizvodnje i ulaganje, Fulci je kazao kako analize pokazuju da je “u pitanju konkurentno tržište i važni lokalni proizvođači”. Dodao je kako za Ferrero ovaj dio Srednjoistočne Furope postaje važan isto koliko i Kina. “Na ovim tržištima zabilježili smo u zadnjim godinama rast od 38 posto, a samo lani smo uprihodili oko 15 milijuna eura”, rekao je Fulci.

“Lješnjak je za nas osnovna sirovina i trošimo ga više nego drugi. Želimo uvijek svježu sirovinu najbolje kvalitete i zato je proizvodimo u različitim dijelovima svijeta”, rekao je direktor nabave kompanije Arduino Borgogno. “Turska je najveći proizvođač lješnjaka s čak 75 posto svjetske proizvodnje, a Ferrero kupuje 25 posto njihova ukupnog godišnjeg uroda lješnjaka u Turskoj. Imamo i vlastitu proizvodnju u Italiji, Čileu, Australiji, Južnoj Africi i Gruziji, a Srbija će postati šesta zemlja u kojoj ćemo proizvoditi lješnjake”, naveo je Borgogno. Za punu proizvodnju, odnosno rod lješnjaka čiji je vijek prosječno 50 godina potrebno je šest, sedam godina, kazao je on navevši primjer Gruzije gdje su 2007. lješnjaci zasađeni na 3470 hektara, zaposleno 20.000 ljudi i gdje prvi urod stiže u rujnu ove godine.

Projekt u Srbiji uključit će na stotine malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača. S istraživanjima u Srbiji započelo se u veljači 2013. godine, dok je studija izvodljivosti završena u veljači ove godine, a odmah potom potpisan je memorandum o razumijevanju između Ferrera i vlade Srbije, kazao je Borgogno.

“Ferrero će investirati u proizvodnju u Srbiji, lješnjake namjeravamo zasaditi na 6000 hektara, imat ćemo objekte, pružit ćemo punu podršku malim poljoprivrednicima tako što ćemo im osigurati sadnice iz naših rasadnika, potom know-how i tehnologije, a otkupljivat ćemo cijelu proizvodnju”, kazao je Borgogno, ističući kako je riječ o značajnoj dugoročnoj investiciji.

Piše: Ljiljana Lukić / Privredni Vjesnik

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.