Burze: Od Od mjeseca travnja umjetna gnojiva pojeftinila za 40 posto

625

Posljednje poskupljenje uree na svjetskom tržištu se dogodilo sredinom travnja ove godine zbog proljetne sjetve u Europi i SAD- u, a od tada su cijene uree pale za 40 posto.

Velike cjenovne oscilacije uljarica i žitarica na burzama širom svijeta u posljednjih godinu dana su utjecale na tržište umjetnih gnojiva. Posljednje poskupljenje uree na svjetskom tržištu se dogodilo sredinom travnja ove godine zbog proljetne sjetve u Europi i SAD- u, a od tada su cijene uree pale za 40 posto.

Ovaj događaj zapravo je i preduvjet za oživljavanje potražnje za ureom, kao poskupljenjem. Suprotno očekivanjima analitičara potražnja za ureom sa južne, ali sjeverne hemisfere je relativno slaba. Jedan od razloga za nisku potražnju za ureom i drugim umjetnim gnojivima posljednjih nekoliko mjeseci, su vremenski ekstremi u mnogim regijama svijeta.

Velika suša u Sjedinjenim Američkim Državama, regijama Crnog mora, u jugoistočnoj Europi i problemi u zapadnoj Australiji, pa čak i u Indiji utjecala je na tržište. U veleprodajnim i distributivnim centrima za mineralna gnojiva diljem SAD-a, cijena uree je pala i to u mjesecu srpnju za oko 15 posto, a u kolovozu za još deset posto.

Tako su i cijene u crnomorskoj luci Juzhni u kolovozu pale čak ispod 2280 kn/ t, a bile su niže nego u srpnju. Do početka mjeseca srpnja cijene uree su porasle na 2550 kn/toni. Kineske izvozne cijene uree su također pale od sredine srpnja do kraja kolovoza za oko deset posto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.