U sljedećoj godini cijene stoke i mesa rušit će sve rekorde

557

Stočari nisu u mogućnosti kupovati skupu stočnu hranu, pa će se milijuni grla stoke likvidirati što će na kraju rezultirati povećanjem cijena mesa.

LONDON – Milijuni grla stoke širom svijeta naći će se u klaonicama što će podići će cijene hrane na najviše ikad zabilježene vrijednosti, predviđaju stručnjaci investicijske banke Rabobank.

Razlog je to što stočari nisu u stanju kupovati stočnu hranu, koja je poskupjela zbog najveće suše u američkoj povijesti, piše britanski list Guardian.

Analitičari predviđaju da će masovna likvidacija svinja i goveda imati za posljedicu povećanje cijena hrane u svijetu do sljedeće godina za 14 posto. Klanje milijuna svinja već je dovelo do povećanja cijena svinjetine za isporuke u sljedećoj godini za 31 posto, a predviđa se i porast cijena drugih vrsta mesa, s obzirom na to da se za prvu polovinu 2013. predviđa veliko klanje stoke u SAD-u.

Predviđanja stručnjaka govore se da će indeks cijena hrane Organizacije UN za hranu i poljoprivredu sljedeće godine dostići rekordna 243 boda.

Ukoliko se ova prognoza ostvari, svjetske cijene hrane bi sredinom 2013. bile za 175 posto više nego što su bile 2000. godine.

Nicolas Higins, analitičar sektora sirovina u Rabobank ističe da je najveća prijetnja globalnoj stabilnosti mogućnost da države počnu gomilati zalihe, za što već ima nekih slutnji. Indonezija već najavljuje da će povećati zalihe kukuruza, dok Južna Koreja razmatra novi režim otkupa domaće pšenice, a Iran kupuje nesrazmjerno mnogo pšenice, više nego ikad prije, navodi Higins.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.