Povećani izvoz kukuruza iz Argentine

456

Povećani izvoz i proizvodnja kukuruza iz Argentine u kombinaciji s najnovijim podacima američkog ministarstva poljoprivrede više je nego ohrabrujuća vijest u odnosu na prethodne prognoze te bi trebala smanjiti pritiske na globalnom tržištu.

Argentinski izvoz kukuruza ove godine se povećao za 2,75 milijuna tona te je ukupno iznosi 16,45 miljuna tona, izjavio je u Rimu argentinski ministar poljoprivrede, Norberto Yauhar.

Argentinski ministar, čija je zemlja drugi najveći svjetski proizvođač kukuruza,posjetio je Italiju gdje ga je primio José Graziano da Silva, generalni direktor FAO, Agencije za hranu i poljoprivredu.

“Povećani izvoz i proizvodnja kukuruza iz Argentine, u kombinaciji s najnovijim podacima američkog ministarstva poljoprivrede više je nego ohrabrujuća vijest u odnosu na prethodne prognoze, koja bi trebala smanjiti pritiske na globalnom tržištu”, rekao je Yauhar ispred sjedišta FAO-a.

“To pokazuje da ne postoji opasnost od globalne krize hrane u ovom trenutku, iako moramo biti i dalje oprezni i pratiti situaciju”, nadovezao se Graziano da Silva.

Prema procjenama, u Sjedinjenim Državama koji je najveći svjetski proizvođač kukuruza proizvodnja je na najnižoj razini od 2007.g. i ovaj tjedan je na 272 miljuna tona zbog najgore suše u zadnjih 60 godina.

Tijekom posljednje tri godine, izvoz kukuruza iz Argentine činio oko 15 posto ukupnog svjetskog izvoza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.