SAD: Zbog suše najveći gubitnici – osiguratelji

423

Zbog velike suše koja je zahvatila gotovo 90 posto uroda soje i kukuruza u Sjedinjenim Američkim Državama najviše će izgubiti osiguravajuće kuće kod kojih su poljoprivrednici osigurali urod.

WASHINGTON – Najgora suša u Sjedinjenim Državama u zadnjih pola stoljeća devastirala je usjeve kukuruza i soje vrijedne nekoliko milijardi dolara – što je dovelo do velikih zahtjeva za odštetama koji će prema procjenama iznositi 30 milijardi dolara, s osigurateljnim gubitkom od oko 18 milijardi, piše Financial Times.

Osigurateljske kompanije koje pružaju tzv. zaštitu usjeva nadoknadit će dio troškova, dok dio rizika osigurava Američka vlada koja će pokriti oko 14 milijardi, dok bi gubitak privatnih osigurateljskih kompanija iznosio oko 4 milijarde dolara.

Poljoprivredni ekonomisti kažu da će se stvarna razina gubitaka na usjevima znati tek u četvrtom kvartalu, nakon što poljoprivrednici dovrše žetve i procjenitelji uđu u polja diljem zemlje.

Američka meteorološka služba prošlog tjedna je procijenila da je suša zahvatila 87 posto usjeva kukuruza u zemlji i 85 posto soje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.