Argentina: Monsanto predstavio novu sortu GMO soje

492

Argentinsko ministarstvo poljoprivrede odobrilo je najvećem svjetskom proizvođaču GMO sadnog materijala korporaciji Monsanto, korištenje nove sorte sjemena genetski modificirane soje koja ima još veće prinose i manje potrebe za vodom, te je otporna na bolesti.

Argentinska vlada je dala zeleno svjetlo za prodaju lokalnim poljoprivrednicima sjemena Intacta RR2 PRO, koji, prema Monsantu, ima prinos po hektaru veći za 11 posto, manju potrebu za vodom, te 35 posto bolju otpornost prema bolestima u odnosu na GMO soju prethodne generacije.

Od 1996.g., američka korporacija Monsanto sudjeluje na tržištu Argentine, a njihov sadni materijal danas koristi većina poljoprivrednika u Argentini.

Nova vrsta GMO soje Intacta RR2 PRO je otpornija i na napade štetnika tvrdi predstavnik Monsanta, koji je izjavio da će uložiti 365 milijuna dolara (293.140.000 €) u izgradnju centra za GMO u pokrajni Cordoba u Argentini. Velik dio ove investicije bit će posvećen razvijanju GMO sjemena kukuruza .

Argentina izvozi soje u vrijednosti od gotovo 20 milijardi dolara (16 milijardi €),što je četvrtina njenog ukupnog izvoza u 2011.g.

Monsanto je multinacionalna korporacija poljoprivredne biotehnologije sumnjive reputacije, te trenutno dominira globalnim tržištem genetski modificiranog sjemena, sa 90 posto tržišnog udjela u SAD-u. Također je najveći svjetski proizvođač herbicida Glifosat, brendiran kao “Roundup“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.