Cijene šećera na najnižim razinama ove godine

436

Cijene šećera ovog tjedna već više od dva mjeseca bilježe pad na terminskim tržištima zbog dobrih vijesti o urodu i odličnim vremenskim uvjetima u Brazilu.

Cijene šećera u petak su iznosile 557.70 dolara po toni u Londonu odnosno 3352 kn/tona i 20.13 centi po funti odnosno 2700 kn/tona u New Yorku. U usporedbi s prethodnim tjednima , situacija se nije bitno promijenila.

Tržište je stabilno zahvaljujući poboljšanim vremenskim uvjetima u Brazilu (najveći svjetski proizvođač šećera), koji bi trebali olakšati žetvu i preradu barem do kraja mjeseca rekao je Nick Penney, analitičar brokerske kuće Sucden.

Nasuprot tome, zabrinutost ostaje oko razine proizvodnje u Indiji, koja je drugi po veličini svjetski proizvođač šećera, te će izvoz iz te zemlje biti smanjen zbog monsunskih kiša.

Na burzi u Londonu (Liffe), bijeli šećer sa rokom isporuke u listopadu cijenio se 558.20 dolara ovaj petak dok mu je cijena prije 7 dana bila 586.50.

Na burzi u New Yorku (NYBOT-ICE), za funtu (0,45kg) sirovog šećera za rok isporuke u listopadu ove godine trgovalo se po cijeni od 20,2 centa, a tjedan dana prije cijena istog je bila 21,04 centi za funtu sirovog šećera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.