SAD: Cijene kukuruza na rekordnim razinama

390

Nezapamćena suša jedan je od glavnih razloga za aktualni porast cijene kukuruza. Tako je i američki urod kukuruza značajno smanjen zbog najgore suše u proteklih pedeset godina.

Cijene kukuruza dosegnule su u petak na čikaškoj burzi rekordnu razinu nakon što je američko ministarstvo poljoprivrede snizilo prognozu proizvodnje za 17%, dodatno potpirivši strahovanja da je svijet ponovno na rubu prehrambene krize kakva je izbila 2008.

No, najviše zabrinjava što su cijene hrane prošlog mjeseca globalno porasle za šest posto. Međunarodna organizacija za poljoprivredu objavila je indeks za kolovoz u kojem stoji da je u prosijeku cijena žitarica porasla za 17 posto, dok je cijena šećera u prosijeku porasla 12 posto.

Cijena kukuruza narasla je za 23 posto. Kako kiše još uvijek nema na vidiku, stručnjaci pretpostavljaju da će se cijena kukuruza još više vinuti u visine.

Cijene stoke i stočnih proizvoda u RH u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle su za 3,6 posto, priopćeno je iz Državnog zavoda za statistiku.

Cijene stoke i stočnih proizvoda u odnosu na 2005. godinu porasle su za 6,1 posto. Cijena kukuruza u stalnom je porastu, u zadnjih pet godina ona je čak dvostruko veća. Godine 2012. u RH zasijano je 6 posto manje nego inače, a 2011. godine proizvedeno je 1,735,000 tona kukuruza. Od toga je izvezeno 162,537 tona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.