Gubitak tržišta u Rusiji najviše će pogoditi proizvođače mandarina

580

Odlukom Europske komisije, izdvojeno je 125 milijuna eura kao izvanredne mjere potpore proizvođačima voća i povrća na području Europske unije.

mandarine

Mjere su uvedene nakon što je Rusija uzvratila sankcijama Uniji, a posebno su usmjerene na rajčicu, mrkvu, bijeli kupus, papriku, cvjetaču, krastavce, gljive, jabuke, kruške, bobičasto voće, stolno grožđe i kivi, za koje je EK ocijenio da su trenutačno posebno ugroženi.

Jedna od mjera predviđa i doniranje voća i povrća kaznionicama, za što će proizvođači dobiti novčanu kompenzaciju. Razorne posljedice osjetit će ponajprije hrvatski proizvođači i otkupljivači mandarina, kojima je Rusija glavno izvozno tržište, gdje je lani otišlo 40 posto ukupne proizvodnje. Inače, ove se godine očekuje rekordan urod od 80 tisuća tona.

Vrijednost tržišta

Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića, komentirao je situaciju:

– Trenutno se otkupljivači trude naći distributivni kanal za prodaju mandarina. Vrlo je neizvjesno kako će se na kraju sve odvijati, ali se toplo nadam da će izvoz ipak biti moguć. Otkupljivači se maksimalno trude zbog sebe i samih proizvođača te se nadam pozitivnom ishodu.

Procjenjuje se da je ukupna vrijednost tržišta mandarina u Hrvatskoj oko 50 milijuna eura. Otkupom se bavi 12 tvrtki, od kojih je sedam-osam orijentirano jedino na rusko tržište. Gubitkom toga tržišta moraju se orijentirati na europsko gdje su im najveći konkurenti Španjolci jer proizvode gotovo deset puta više, a prodaju po nižim cijenama.

– Proizvođači su pokušali u Ministarstvu poljoprivrede dobiti stimulacije za svoje poljoprivredne proizvode, ali im je nedvosmisleno odgovoreno da EU ne dopušta takvo što jer je tržište otvoreno. Na koji način im može pomoći Grad koji je sad 9-10 milijuna kuna u minusu? Jedino im možemo pomoći političkim angažmanom kako bi se priča dobro završila, što smo mi jasno i rekli otkupljivačima da im stojimo na usluzi cijelo vrijeme i da ćemo pomoći kako god možemo.

No, Grad Metković financijski nije jak da bi mogao nadoknaditi štetu. Ove godine se očekuje 85 tisuća tona mandarina, što je oko 50 milijuna eura! Ne razumijem kako bismo mi mogli otkupiti sve mandarine – rekao je Petrov.

Piše: Tea Stjepović / Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.