Argentina izvezla 27% manje govedine

555

Argentinski izvoz govedine u prvom polugodištu 2012.g. manji je za čak 27% u odnosu na prošlu godinu. Razlozi su suša, inflacija i snažan pesos.

Buenos Aires – Argentinska govedina pretrpjela je u prvom polugodištu pad izvoza od 27%. Razlozi smanjenog izvoza su suša, visoka inflacija i snažan pesos.

Izvoz govedine je u prvom polugodištu iznosio je 60 295 tona. Prema izvješću argentinske gospodarske komore to je pad od 27 % u odnosu na prošlu godine. Oko 28 posto izvoza argetinske govedine odlazi u susjedni Čile, oko 19% .

Cijena govedine porasla je za 5% na godišnjoj razini na 8288 dolara (6768 eura) po toni. 2009.g. Argentina je bila treći najveći izvoznik govedine na svijetu. Prema predviđanjima Ministarstva poljoprivrede SAD-a , ove godine Argentina bi mogla biti tek osmi najveći izvoznik govedine.

Argentina na svjetskom tržištu govedine u posljednjih nekoliko godina, polako gubi primat. Izvozna ograničenja te kontrola cijena i teška suša u 2009.g. prisililo je mnoge farmere da prodaju stoku.

Izvor: www.agrarheute.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.