Počela žetva suncokreta – cijena će biti poznata za dva tjedna

628

Žetva suncokreta ove je godine započela nešto ranije nego lani, a u pravom smislu zahuktat će se oko predstojećeg vikenda.

suncokret

Tvornica ulja Čepin, s ugovorenih 15.000 hektara pod pšenicom očekuju urod između 65.000 i 75.000 tona zrna koji planiraju u cjelosti otkupiti i preraditi te da su isto tako zainteresirani i za otkup svih preostalih količina suncokreta s hrvatskog tržišta.

Slično je navela i mr. sc. Gordana Šustić, voditeljica sirovinskog sektora, odnosno da je strateški interes industrije ulja samodostatna proizvodnja uljarica kontrolirane kvalitete i podrijetla.

– Cilj nam je proizvodnju uljarica zadržati u što većoj mjeri na ovom području i preraditi je u Tvornici ulja Čepin, odnosno dodatno oplemeniti u domaćim proizvodnim kapacitetima i od istih stvoriti dodanu vrijednost – kazala je Gordana Šustić.

Iako su okupljeni proizvođači suncokreta jučer očekivali da će čuti njegovu ovogodišnju otkupnu cijenu, to se nije dogodilo. Kako se neslužbeno moglo čuti s otkupnim cijenama čepinska će uljara izići za oko dva tjedna.

Nazočnima se obratio i Marko Pipunić, vlasnik Žita, istaknuvši kako im je cilj otkupiti i preraditi sav zasijani suncokret u regiji. – Otkupna cijena suncokreta bit će najbolja koja se može dati, sve što budu nudili drugi platit ćemo i mi, i to kao i do sada – uredno i na vrijeme – izjavio je Pipunić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.