Dobra godina za masline

464

U udrugama maslinara pozivaju svoje članove da tretiraju nasade protiv maslinine muhe jer je zabilježen njen drugi let.

maslinov medic

Mario Crnobori, predsjednik medulinske udruge Ulika, koja okuplja 120 maslinara s područja južne Istre, kaže da se očekuje i treći let maslinine muhe.

Unatoč tome, ove godine nametnici nisu uništili nasade.

– Urod bi trebao biti dobar, ovisno o području i sorti, vrsti stabala. Onaj tko se malo potrudio, imat će dobar urod. Odavno masline nisu bile tako lipe. Prave su. Maslinare sam već obavijestio o letu muhe, a oni koji to još nisu učinili, neka tretiraju nasade, upozorava Crnobori te napominje da se masline dvaput godišnje tretiraju protiv svrdlaša i moljca, te još dvaput protiv muhe. Na pitanje koliko je ulje od maslina koje su doslovno bombardirane kemikalijama na koncu zdravo, kaže da “to znaju biotehničari”.

– Pratimo karencu, u ulju ne bi trebalo ništa ostati. Svi stručnjaci kažu da u ulju ne ostaje ništa, ono je vrhunske kvalitete. Svi se držimo karence iz uputstva, a ona ovisi o sredstvu koje se koristi i kreće se između 15 do 40 dana, objašnjava naš sugovornik. U staro doba, veli on, ljudi masline nisu prskali ničime.

– No, ako imate proizvodnju, i ako se tako ponašate, vi ste gotovi. Moji stari su jednu godinu imali malo, drugu ništa, pa opet malo. Došli smo u Evropu, postižemo odlične rezultate, naša su vrhunska maslinova ulja u vrhu svjetske proizvodnje i bilo bi šteta da to upropastimo. Je li moguće proizvoditi ekološko maslinovo ulje? Rekao bih da onaj s ekološkom proizvodnjom lani nije imao ništa, a što je napravio ove godine ne znam jer s takvim proizvođačima ne kontaktiram, veli Crnobori. Prirodna su sredstva za tretiranje nametnika po njegovim riječima vrlo skupa, zbog čega je maslinovo ulje ekoloških proizvođača vjerojatno skuplje. No, malo je razlike u kvaliteti našeg i njihovog ulja, veli on.

Članovi Ulike raspolažu s ukupno 61.000 stabala masline, od kojih je čak 60 tisuća zasađeno u zadnjih desetak godina. Ulja najviše plasiraju na Istragourmetu, a dobar dio tih ulja nosi etiketu Banjolac.

-Nema puno ulja s etiketom, ljudi za to nisu jako zainteresirani, to su većinom maslinari koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe, eventualno nešto i prodaju. No, oni koji posjeduju 400 ili 500 maslina morat će početi razmišljati o brendiranju ukoliko žele imati veću proizvodnju, objašnjava naš sugovornik. Na pitanje koliko se ulja očekuje i kako će se kretati cijene, odgovara da je cijena već 7-8 godina ista, stotinjak kuna po litri. Te da je ne određuje bolji ili lošiji urod. No, koliko će ulja biti neće biti poznato sve dok prerada ne završi. Prije toga treba vidjeti kakav će trag ostaviti treći let maslinine muhe koji počinje početkom rujna i traje sve do 10., 12. rujna. Lani se, primjerice, od sto kila maslina dobivalo 12 posto ulja.

Crnobori obavještava maslinare koji još nisu uklonili vodopije (zelene grane koje nisu rodne, a koji crpe hranu i vodu) da to učine čim prije, te da tretiraju stabla ukoliko to još nisu učinili. Također upozorava da treba tretirati lišće protiv paunovog oka Najvjerojatnije oni koji nisu tretirali protiv paunovog oka, bolesti lista od koje list poprimi izgled paunovog pera, osuši se i opadne. Za to su primjerena sredstva na bazi bakra, a najidealniji je Neoram, registriran upravo za paunovo oko u masline.

-To je jako važno, u suprotnom će opasti lišće, a zaraza se raširiti. Bolest se pojavljuje zbog učestalih kiša i velike vlage u zraku, vrlo je raširena u Istri. Dalmacija, s druge strane, toga nema jer tamo nema vlage. Ova bolest napada i druge kulture, ne samo masline.

Piše: M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ / Glas Istre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.