Mljekare može spasiti najmanje 60 lipa viša otkupna cijena mlijeka

432

Za proizvodnju jedne litre mlijeka potrebno utrošiti pola kilograma stočne hrane koja košta 3,5 kune, dok je trenutna cijena mlijeka 2,08 kn/l. Razlika od 1,42 kn ide na štetu proizvođača mlijeka.

Najveće hrvatske mljekare okupljene u udruženje Croatiastočar ponudile su dodatak od 15 lipa po litri proizvedenog i predanog mlijeka svojim kooperantima za sljedeća tri mjeseca. Kako je izjavio Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, udruženja koje okuplja prerađivače mesa i mlijeka, riječ je o modelu koji su donijeli sami prerađivači mlijeka, a kojim se htjelo pomoći proizvođačima da lakše prebrode štete od suše.

Mljekarske udruge time nisu zadovoljne, napominju da je stanje u proizvodnji mlijeka alarmantno te traže pomoć države.

-Hvala lijepo mljekarama, ali morate znati da su te iste mljekare nama uzele 40 lipa s ukidanjem promemorije i EU27. I sada nam licemjerno davati 15 lipa, mislim da to nije u redu jer mi s tih 15 lipa tako i tako propadamo. To je zajednički spin Ministarstva poljoprivrede i njih jer dotjerati u osam mjeseci hrvatsko mljekarstvo na prosjački štap, mislim da je sramotno, poručuje Mladen Šolčić, dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

-Cijela priča je da se nas treba uništiti i iz toga svega proizlazi da bi neki krupni lobiji opstali da bi mogli lakše raditi, ali to nam onda treba reći da ne tratimo svje vrijeme, da se ne mučimo, da ne mučimo obitelji, da ne mučimo druge dobavljače koji još uvijek imaju sluha za nas, koji nismo propali. Znači, sve ovo je jedna agonija koja čeka i mislim da od te agonije nema ništa i da mi ćemo morati propasti, odnosno odustati od proizvodnje mlijeka, upozorava Šolčić te dodaje kako se već bore za opstanak nekoliko godina, no spasa nema. Do kraja godine od proizvodnje mlijeka bit će prisiljeno odustati još 20 do 30 posto prizvođača.

Mljekarski sektor ima miljardu i sto milijuna kuna neplaćenih računa, a u klaonicama je završilo gotovo 30 tisuća krava. Zbog jako teškog stanja u toj djelatnosti mljekari već više od mjesec dana traže razgovor sa ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, no iz ministarstva nema nikakvog odgovora.

-Mi smo došli u fazu da je kilogram kukuruza skuplji od litre mlijeka i reći ću vam da tu opstojnosti nema. Kome je cilj da se to uništi, to treba pitati resornog ministra i gospodu koja su to podržala, ali od ovog kruha više nema, kaže Šolčić. Na Šolčićeve izjave nadovezuje se i predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić koji kaže da je povećanje cijene otkupa mlijeka bacanje mrvica i da to ne spašava situaciju u kojoj se proizvođači mlijeka nalaze.

-Ja sam im lijepo rekao, gospodo draga, mljekari preuzimaju veliku odgovornost na sebe, pazite, to su sve ljudski životi već u pitanju. Prije nekih mjesec dana nam se jedan gospodin ubio u Rovišću, čujte, ljudi su očajni. Počet će masovno prodavati krave. Čekaju 12. mjesec, da opravdaju što su dobili po grlu i onda će masovno odustajati od toga jer to je nemoguće. Ja osobno sam mjesečno 15 do 18 tisuća kuna u gubitku”, žali se Blažić.

“To je opet neki pomak i vidjet ćemo. Ja ću moliti državu da uskoči s nekom pomoći jer ministar je lijepo u petom mjesecu ove godine rekao neka cijena mlijeka do 1. 10 bude takva, a poslije ćemo vidjeti i onda ćemo je povisiti ili sniziti, međutim sad se lijepo pokazalo kud nas je ta cijena sve odvela”, poručuje predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

‘Situacija nije teška, nego očajna. Više nema izlaza, sa sadašnjom cijenom je totalni raspad sistema, ne znam koja nas više cijena može vratiti u žive’, rekao je Željko Frančić jedan od proizvođača mlijeka. Vrata čak 3 tisuće farmi, zatvorena su, samo ove godine.

‘Mnogi koje ja znam će ići s kravama na klaonicu. Međutim, tu pomoći više nema, ako država ne bude hitno intervenirala, spasila te ljude i svoj novac koji je uložila u operativni program govedarstva’, rekao je Stanko Zdravčević.

Darko Vukomanović, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, također navodi da mljekare trenutno može spasiti samo najmanje 60-ak lipa viša otkupna cijena mlijeka.

– Osim toga smatramo da treba intervenirati i država da nam za ublažavanje šteta od suše isplati jednokratnu pomoć, kao što je to učinjeno 2007. kada su proizvođači dobili 50-ak lipa po litri mlijeka – izjavio je Vukomanović, te je dodao kako su inputi odnosno ulazni troškovi u proizvodnji svakim danom sve viši. O tome koliko je stanje u proizvodnji mlijeka postalo kritično najbolje govori podatak, kako dodaje Vukomanović, da je za proizvodnju jedne litre mlijeka potrebno utrošiti pola kilograma smjese (stočne hrane) što košta 3,5 kuna.

Otkupna cijena mlijeka na bazi 4,2 posto masnoća i 3,6 posto proteina trenutno je 2,08 kn/l. Valja istaknuti da je riječ o standardima koje je vrlo teško doseći, te cijena u otkupu bude i niža, ali isto tako treba reći i da je standard u zemljama EU niži i iznosi za najvišu klasu 3,8 posto masnoća i 3,6 posto proteina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.