Učestale krađe iz vinograda, vrtova, njiva pa čak iz štagljeva i kokošinjaca

469

Naspecifična je ova godina, ne samo po poskupljenju hrane i njene nestašice nego, dobrim dijelom i zbog tih posljedica, i na krađe po poljima, vrtovima, vinogradima, voćnjacima, šumama, štagljevima, svinjcima, kokošinjcima…

Krade se sve, kažu ogorčeno vlasnici tih površina, sve nemoćniji u nastojanjima da zaštite svoju muku. Zbog suše, cijena hrani – povrću, ratarskim kulturama… sve je veća, pa “dugi prsti” u tuđa dvorišta ulaze ne samo zbog kojeg krumpira, paprike, rajčice, pokojeg kukuruza koji će završiti u njihovom loncu za kuhanje…, nego se krade na veliko, za prodaju i laku zaradu, ističu ovih dana oštećeni vlasnici. Tako je poljoprivrednik iz Držimurca u Međimurskoj županiji ostao je bez dvije svinje i četiri kokoši. Lopov, ili više njih, iz štaglja u vlasništvu 62-godišnjaka ukrao je dvije svinje težine 50 i 80 kilograma, a potom je iz kokošinjca pokupio četiri kokoši nesilice.

Krađe domaćih životinja česte su u Međimurju, pa su tako poljoprivrednici ostajali i bez krava, bikova, pa i pasa. U blizini Siska je tako drski počinitelj u mjestu Donji Kukuruzari iz otvorenog svinjca ukrao tri svinje. I Poljoprivrednik iz okolice Đakova uočio je krađu u svom vinogradu takvih razmjera da je morao naći i platiti čovjeka da čuva grožđe, tzv. pudara pišu u Glasu Slavonije.

– Nije to bila dječja krađa, za koju ne bih rekao ni riječi! Ciljano se dolazilo u moj vinograd i bralo ne samo za “u vrećicu”, za kući, nego i za prodaju na tržnici! Obrana su mi dva reda grožđa sorte muškat italija. Neka je lopov grožđe prodavao na “pijaci” za 10 kuna po kilogramu, a nije u nj uložio ni lipe, niti se uznojio radeći oko vinograda, eto ti zarade! Vinograd smo išli čuvati mi iz obitelji, ali sam morao naći i pudara, i platiti mu pudarinu. I sami smo vidjeli neznance kako, nakon našeg dolaska, napuštaju vinograd! – kaže okradeni vinogradar, ne želeći otkriti koliko je pudar kod njega zaradio. Kralo se ovih dana i u njegovu kukuruzu. – Bio sam u bolnici i nakon povratka kući odlučio obići kukuruz, a zatekao šest redova obranih u dužini od 10 metara. Znači, netko je brao ciljano, za hranu svojoj stoci ili za prodaju. Jer, cijena kukuruza u zrnu dostiže i 200 kuna po metru s očekivanim daljnjim rastom, a metar u klipu je 120 do 130 kuna. Znači, kukuruz je zbog suše trenutačno roba na cijeni i netko ulaskom u tuđe polje sebi branjem i krunjenjem metra kukuruza zaradi dnevnicu od 200, odnosno 120, 130 kuna, za koju bi negdje morao “rintati” cijeli dan – dodaje okradeni poljoprivrednik.

Prije nekoliko dana I u blizini Tovarnika nestala je soja sa površine od 11 hektara, te tri hektara kukuruza na području obližnjeg sela Banovci. Vlasnici obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Tovarnika prijavili su policiji da im je prošloga tjedna netko ušao na njivu zasijanu sojom te ovršio i odvezao urod sa 11 hektara, čime im je pričinjena materijalna šteta od nekoliko stotina tisuća kuna. Sličnu krađu zamijetili su obilaskom svoje njive i djelatnici jedne zadruge iz Banovaca kojima je nepoznati lopov pobrao i ukrao kukuruz s tri hektara. Štetu su procijenili na desetak tisuća kuna.

Krade se suncokret; vlasnici ističu da nailaze na sve veći broj posječenih “glava”. Negoduju i vlasnici vrtova i povrtnih površina u poljima, žaleći se kako im se krade sve – od krumpira, luka, paprike, donedavno lubenica… Mnogi su, da preduhitre kradljivce, svjesno išli u ranije berbe, da zaštite od “dugih prstiju” ono što nije poharala suša, ali i čvorci, vrane…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.