Niti šećerna repa više nije profitabilna

539

Šećerna repa nekad je bila izrazito profitabilna kultura kojoj se cijena zna unaprijed, no danas ni to pravilo više ne vrijedi.

secerna repa

“Najavljene cijene šećerne repe sramotne su. Žele nam uzeti dušu”, priča predsjednik udruge Baranjska brazda Petar Pranjić za Glas Slavonije, naglašavajući kako čelništvo udruge priprema protestno pismo koje planiraju poslati na adresu Ministarstva poljoprivrede.

Nezadovoljni su, naime, najavama cijene šećerne repe, koja bi, umjesto dogovorenih 300 kuna po toni, trebala biti 240 kuna za istu količinu.

– Istu priču plasirale su sve tri hrvatske šećerane. Jednostavno, to ne smije biti tako, to više što je riječ o cijeni za standardnu kvalitetu repe, koju će malo tko imati – “grmi” Pranjić, objašnjavajući kako će, u konačnici, kada se sve zbroji i oduzme, za tonu šećerne repe dobiti u prosjeku 200-tinjak kuna. Budući da članovi udruge obrađuju približno 3.000 hektara površina pod tom kulturom, nije teško izračunati koliko će u Baranju stići manje novca.

Bave se baranjski poljoprivrednici i razmišljanjem zbog čega je tome tako. Dio njih mišljenja je kako je osnovni krivac uvoz “žutog šećera” koji se, tvrde, u našim šećeranama prerađuje i na polici završava po cijeni od približno dvije kune. Nije istina, naglašavaju, da je cijena normalnog šećera pala, jer ona ne može biti realna u usporedbi s cijenama u EU-u.

Pribojavaju se i cijene kukuruza, koji je ove godine dobro rodio. Neslužbene informacije, naime, kažu kako bi otkupna cijena trebala biti 0,80 kuna, dok se, istovremeno, pripremaju izvozne fakture po cijeni od 1,2 kune. “Pod kombajnom”, uvjereni su seljaci, neće moći dobiti ni spomenutih 0,80 kuna, već najviše 0,50 kuna za kilogram, piše Glas Slavonije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.