Cijene lješnjaka lete u nebo

707

Zbog mraza, kiše i tuče ovogodišnjeg uroda lješnjaka u Turskoj skoro da i nema, a proizvođači su u problemima.

ljesnjak

Turska izveze 590.000 tona lješnjaka godišnje, što je čini najvećim uzgajivačem i izvoznikom na svijetu, ali zbog mraza, kiše i tuče ovogodišnjeg uroda gotovo i nema, što će, upozoravaju stručnjaci, imati utjecaj na industriju proizvoda od lješnjaka i povećanje cijena.

Na jednoj od turskih plantaža rod lješnjaka smanjen je za 90 posto, a takva slika ponavlja se u svim dijelovima Turske gdje se ta voćka uzgaja.

U najboljem slučaju porodica koja je vlasnik plantaže od ovogodišnjeg uroda lješnjaka možda zaradi nešto više od 2.000 eura.

„Potrebne su veće Vladine subvencije što je prije moguće, tako da proizvođači mogu preživjeti zimu. Moglo bi doći do egzodusa ljudi iz ovog regiona i to bi imalo negativne posljedice na lokalnu, ali i nacionalnu ekonomiju“, upozorava Nizamettin Kalayci iz Privredne komore Turske.

„Najmanje 70 posto lješnjaka na svijetu proizvede se u crnomorskoj regiji Turske. Vrijeme je berbe, voćnjaci bi trebali da vrve ljudima, ali prinosa nema. Manje lješnjaka ne znači samo da bi tegla nekih proizvoda mogla poskupjeti, nego da će lokalne zajednice ostati bez prihoda ove godine“, javlja Al Jazeerin Bernard Smith.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.