Nema navodnjavanja, nema ni osiguranja

454

Štete od suše i kasnog mraza u proljeće popet će se na milijardu i pol kuna, upozorili su čelnici Hrvatske poljoprivredne komore. I u Europi i SAD-u, moguće je osigurati usjeve od rizika suše samo ako na njima postoji sustav navodnjavanja. Budući da u Hrvatskoj samo 0,5 posto poljoprivrednika koristi sustav navodnjavanja osiguravajuće kuće nemaju interesa.

Prema riječima Mate Brlošića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, ovako katastrofalna suša se i ne pamti, a posljedice je teško do kraja i predvidjeti. U Hrvatskoj su 2003. i 2007. također velike suše poharale polja, no oba puta je Vlada s 400 milijuna kuna pomogla seljacima i omogućila opstanak proizvodnje. Problem je što je državnim proračunom ove godine osigurana samo simbolična svota novca za podmirenje šteta poljoprivrednim proizvođačima. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jasno je poručio da, iako suosjeća s poljoprivrednicima, novca za isplatu štete od suše nema.

Također je spočitnuo hrvatskim poljoprivrednicima da premalo koriste osiguranja u poljoprivredi. Resorno Ministarstvo pokriva 25 posto poljoprivrednih polica, a u ovogodišnjem je proračunu za to namijenjeno 27 milijuna kuna. Ipak, poljoprivrednici se teško odlučuju na poljoprivredna osiguranja, pa je policama pokriveno samo četiri posto obrađenih poljoprivrednih površina. No, sve i kad bi htjeli, poljoprivrednici u Hrvatskoj teško mogu svoja polja osigurati protiv suše s obzirom na to da ta vrsta poljoprivrednog osiguranja nije u ponudi osiguratelja.

Mnogim poljoprivrednicima ne odgovara to što poljoprivredna osiguranja ne obuhvaćaju i rizik od suše. Ministar Jakovina je, doduše, najavio da će obaviti razgovore s osigurateljima kako bi se pronašli najbolji načini osiguranja za sve elementarne nepogode, no u međuvremenu su ovogodišnji usjevi većinom propali, a čini se da bi jedini učinkovit borac protiv suše bio sustav navodnjavanja.

“I u Europi i SAD-u, prema našim saznanjima, moguće je osigurati usjeve od rizika suše samo ako na njima postoji sustav navodnjavanja. Budući da u Hrvatskoj samo 0,5 posto poljoprivrednika koristi sustav navodnjavanja, taj je rizik kod nas neosigurljiv jer ne odgovora osnovnoj definiciji rizika osiguranja”, kažu iz Službe za korporativne komunikacije Croatia osiguranja.

“Kao ni jedno drugo društvo u Hrvatskoj, Triglav nema osiguranje od suše. Osiguranje usjeva i nasada podrazumijeva osiguranje od požara, poplave, tuče, mraza i slično, a Triglav osiguranje jedno je od vodećih kuća u tom području”, kažu u tom osiguravajućem društvu za Svijet Osiguranja.

U Croatia osiguranju kažu da je u Hrvatskoj osigurano samo 10 posto usjeva, od čega njih 95 posto u Croatia osiguranju. “Usjeve je moguće osigurati od slijedećih rizika: tuča, požar i udar groma, zatim mraz, oluja i pozeba. Dostupna su i osiguranja u slučaju posolice, a najčešće ugovarano osiguranje je osiguranje usjeva od tuče – u 95 posto slučajeva.

Do kraja 2011. godine za štete nastale na usjevima i nasadima isplaćeno je 80 milijuna kuna od kojih se 90 posto odnosi na štete od tuče, a preostalih 10 posto na štete od mraza i oluje. U prvih 6 mjeseci 2012. godine podaci pokazuju da je likvidirano 13 milijuna kuna štete”, poručuju iz Croatia osiguranja. Također ističu da su poljoprivrednicima sva osiguranja dostupna kroz mrežu zastupstava Croatia osiguranja u manjim mjestima ili dolaskom u jednu od njihove 22 filijale u svim većim gradovima Hrvatske.

Činjenica je da su ove godine suše u cijelom svijetu, a posebno u SAD-u, koji je najveći svjetski proizvođač kukuruza, potaknule rast cijene hrane na svjetskom tržištu. U srpnju su cijene hrane narasle šest posto, a Međunarodna organizacija za poljoprivredu objavila je indeks za kolovoz u kojem stoji da je cijena žitarica porasla 17 posto, a cijena šećera u prosjeku porasla 12 posto. Cijena kukuruza narasla je 23 posto, a zbog cijene kukuruza čak je dvostruko uvećana cijena goveda.

Iako je u SAD-u uredbom propisano da 40 posto uroda mora ići za proizvodnju biogoriva, UN je pozvao da se uredba zasad suspendira kako se ne bi ponovila kriza s hranom iz 2008. godine. Američki predsjednik Barack Obama najavio je nove mjere pomoći pojedincima i poduzetnicima u 30 saveznih država kako bi preživjeli povijesnu sušu. Za pomoć će se iz proračuna izdvojiti 30 milijuna američkih dolara. Ekonomisti predviđaju da će štete na američkim usjevima dosegnuti brojku od 20 milijardi dolara. Ipak, za razliku od hrvatskih poljoprivrednika, većina američkih proizvođača kukuruza dobrano je zaštićena od prirodnih nepogoda kao što su suše, a ta osiguranja uvelike sufinancira američka vlade. Američka vlada plaća u prosjeku poljoprivrednicima koji se odluče na osiguranje usjeva 60 centa na svaki dolar premije na ime osiguranja usjeva.

No, u slučaju golemih šteta, kao što je to ove godine, američka vlada dijeli i s osigurateljima cijenu odštete, a što je prirodna nepogoda veća, to je veći teret koji snosi država. Lani je zabilježeno 11,9 milijardi dolara premije na ime osiguranja usjeva, a od toga je 7,4 milijarde platila država. I u 2011. u Americi su isplate šteta u ime osiguranja usjeva bile velike s obzirom na smjenjivanje poplave i suša, kojima se pridružio i uragan Irena na istočnoj obali.

Ovih dana u Americi mnogi postavljaju pitanje jesu li osiguratelji koji osiguravaju usjeve pripremljeni za ono što će postati godina masovnog plaćanja odšteta. Ekonomski analitičari tvrde da američki osiguratelji imaju dovoljno sredstva da pokriju troškove. Oni moraju biti u stanju pokriti velike troškove dvije godine zaredom jer programi osiguranja kreirani su upravo tako da pomognu poljoprivrednicima u godinama kao što je ova.

No, što je s onim farmerima koji nemaju police osiguranja? U američkoj državi Illinois otprilike 60 posto farmera ima police koje će im osigurati zaštitu koja će održati farmu financijski stabilnom, 20 posto polica će osigurati srednje do nisku zaštitu, no 20 posto nema nikakvu zaštitu, a ti poljoprivrednici malo toga mogu učiniti. Jedina im je nada da imaju neku financijsku rezervu koja će im pomoći da izdrže ovu godinu. Iako se u Americi 1988. još uvijek pamti kao godina katastrofalne suše, čini se da će je 2012. sustići.

No, ove godine su programi osiguranja usjeva mnogo bolji nego što su bili oni dostupni 1988. Tada je bilo pokriveno 65 posto šteta, a danas je pokriveno čak 85 posto. Američki osiguratelji napominju da premije osiguranja zbog suše neće porasti do nebesa sljedeće godine, a određeni utjecaj osjetit će se na premijama tek 2014.

Korišteni tekstovi iz magazina Svijet osiguranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.