Počela nikad neizvjesnija berba mandarina

626

U dolini Neretve počinje najneizvjesnija berba mandarina u novijoj hrvatskoj povijesti. Očekuje se rekordan urod od preko 80 tisuća tona, čija će prodaja biti upitna jer se zbog nametnutog ruskog embarga mandarine ove jeseni neće izvoziti u tu zemlju, piše Slobodna Dalmacija.

mandarina

Kad se zna da je za hrvatske potrebe dovoljno 20 tisuća tona, postavlja se pitanje što će biti s tolikom količinom mandarina ako ih se ne uspije prodati na tržištima zemalja Europske unije.

Otkupna cijena mandarina kreće se oko 2,5 kuna za kilogram, što je iznimno niska početna cijena, a upućeniji ističu da će vrlo brzo, čim počnu dozrijevati veće količine, pasti na dvije kune i niže. Neretvanski voćari ne očekuju puno od ovogodišnje berbe. Potiho se nadaju da će Rusija u posljednji tren ukinuti zabranu uvoza za mandarine, te da će se tako spasiti ovogodišnja berba.

Na rusko tržište izveze se prosječno oko 25 tisuća tona, što je velika količina koju se jedino tamo može plasirati. Statistički, pola izvoza ide na rusko tržište, a druga polovina u zemlje Europske unije pa se, ako se blokada ne razbije, stanje u dolini Neretve može smatrati dramatičnim.

“Europska unija govori nebuloze”, komentiraju neretvanski voćari. Daju pet, šest lipa po kilogramu za neberbu, da se mandarina ostavi na stablima. No, to je nemoguće jer se mandarine moraju obrati zbog roda iduće godine. Uglavnom, subvencija je mala i Neretvanima, ako im se i dodijeli, ne znači ništa.

Bez obzira na to hoće li mandarine prodati ili baciti, neretvanski voćari moraju ih obrati sa stabla. Dakle, moraju platiti radnike, čija dnevnica iznosi 200 kuna na ruke, a taj se iznos uvećava za doprinose državi, prijevoz te prehranu, pa plantažera jedna dnevnica izađe i do 300 kuna. To je izravan trošak, bilo da se mandarina bere za smeće ili za plasman na tržište.

Stoga plantažeri očekuju razumijevanje i pomoć od Ministarstva financija, da ih se barem oslobodi plaćanja doprinosa za radnike na takozvane markice. I to bi im bila značajna olakšica u teškim vremenima koja dolaze, jer već je posve izgledno da se neretvanska mandarina neće moći uklopiti na zahtjevno europsko tržište poljoprivrednih proizvoda.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.