Hrvatski i slovenski proizvođači pršuta postigli dogovor

476

Hrvatski i slovenski proizvođači postigli su sporazum oko Istarskog pršuta.

prsut

Naime, osim za teran, Slovenija je uložila prigovor i na registraciju oznake porijekla Istarskog pršuta na razini EU. Ipak, modelom prekogranične suradnje, na zadovoljstvo obije strane, postignut je sporazum što je prvi primjer uspješne zaštite porijekla autohtonog istarskog proizvoda.

“Istarski pršut je autohtoni proizvod i nigdje u svijetu ne proizvodi se na onakav način kako se to radi u Istri”, rekao je župan Valter Flego, i dodao kako je ovim sporazumom dodatno naglašena važnost i činjenica da Istarski pršut pripada teritoriju, a ne državama.

Ključni rezultati pregovora, odnosno dogovora hrvatskih i slovenskih proizvođača, odnosili su se na: naziv proizvoda koji će glasiti ‘Istarski pršut / Istrski pršut, proširenje područja proizvodnje na slovenski dio Istre i označavanje proizvoda žigom koji je jedinstven za cijelo područje proizvodnje, a koji je obavezan za sve proizvođače.

Istarski pršut je, podsjetio je župan, prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće u Hrvatskoj zaštićen oznakom porijekla prema standardima Europske unije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.