Prezaduženi seljaci nemaju novca za jesensku sjetvu

549

U jeku optimalnih rokova sjetve pšenice na slavonskim poljima gotovo su zamrle sve poljoprivredne aktivnosti, što je vrlo alarmantno, ali i veliko iznenađenje s obzirom da su u punom jeku optimalni rokovi.

sjetva secerne

Mnogi tvrde kako ne pamte da se ovako što ikad u hrvatskoj povijesti dogodilo te da se sijalo i u ratnim uvjetima.

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Osijek, kaže da siju jedino, ili su već zasijali predviđene površine pod pšenicom veliki poljoprivredni sustavi.

– Šezdeset do sedamdeset posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, nažalost, nisu niti krenula u sjetvu pšenice, a budući da istječu optimalni rokovi i da se najavljuje kiša teško da će se više išta i zasijati, tim više što se iz velikih poljoprivrednih sustava – organizatora proizvodnje žale da seljaci nisu niti povukli repromaterijal, jer je veliki dio njih ostao dužan i za raniju pomoć kod zasnivanja sjetve – kaže Nad, te dodaje kako je za očekivati da će ove godine biti zasijano znatno manje površina pod pšenicom.

Nad naglašava kako će se ovih dana na temu kroničnog nedostatka novca na selu i nužne financijske injekcije pokušati dogovoriti sastanak proizvođača i predstavnika Ministarstva poljoprivrede u Županijskoj komori Osijek.

U razgovoru s predstavnikom jednog velikog poljoprivrednog sustava doznajemo da neki seljaci nisu organizatorima proizvodnje vratili dug još iz 2011. godine za podignuti repromaterijal. Kada bi se ugrubo stavila na papir dugovanja seljaka velikim hrvatskim poljoprivrednim sustavima taj bi iznos, kaže naš sugovornik, premašio pola milijarde kuna. – Tako da su veliki poljoprivredni sustavi ove jeseni odlučili da više neće kreditirati seljake koji su dužni za novu proizvodnju, jer i sami za tu svrhu moraju od banaka podići kredit – kaže naš sugovornik, napominjući da je jedna tvrtka tako zbog neizmirenja dugovanja seljaka otišla u stečaj.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.