Završena berba duhana

693

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završene su ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 3.796 hektara zasađenih duhanom tipa virginia na 3.300 hektara i 496 hektara duhanom tipa berley.

duhan

Prošla godina je zbog ranog mraza nanijela velike štete toj proizvodnji jer je u polju ostalo oko 2.000 tona duhana, a ove godine učestale i obilne kiše, kako se procjenjuje, umanjile su ukupni urod duhana za najmanje 800 tona u vrijednosti oko 9 milijuna kuna. To je za 11 posto manje od plana i stoga se procjenjuje da će ukupni ovogodišnji urod duhana biti 7.700 do 7.760 tona, a od toga 6.500 tona duhana tipa virginia s prosječnim prinosom od 2.200 kg po hektaru i 1.200 do 1.250 tona duhana tipa berley s prosječnim prinosom od 2.600 kg po hektaru.

– Ovogodišnju proizvodnju duhana pratili su iznimno nepovoljni vremenski uvjeti u vegetativnom razdoblju od sadnje u svibnju do završetka berbi duhana u prvoj polovici listopada. U tom razdoblju palo je 750 litara kiše po četvornom metru, što je višegodišnji prosjek, dok je lanjski prosjek kišnih padalina bio 286 litara po četvornom metru. Obilnim kišama najviše je bilo pogođeno naše proizvodno područje u Podravini zbog ispiranja hranjiva iz pjeskovita tla, a nešto manje na sirovinskom području Slavonije zbog kvalitetnijeg tla – naglašava dipl. ing. Zlatko Pleša, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako je dosad iz ovogodišnje proizvodnje otkupljeno oko 50 posto količina proizvedenog duhana uz prosječnu otkupnu cijenu od 11,26 kuna za kilogram duhana, što je na razini prošlogodišnje prosječne otkupne cijene duhana…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.