Proizvodnja jabuka je na koljenima

747

Za opstanak voćarstva u Hrvatskoj, posebice proizvodnje i prodaje jabuka, nužno je udruživanje voćara te jačanje njihova partnerskog odnosa s otkupljivačima i trgovcima.

jabuke

Kako bi se to postiglo, prije svega treba definirati regije i mikrolokacije na kojima je uspješna proizvodnja jabuka, rečeno je na prošlotjednom okruglom stolu pod nazivom Hrvatske jabuke – loša cijena ili slaba kvaliteta?, održanom u organizaciji Zbora agrarnih novinara u Hrvatskom novinarskom društvu.

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Banjavčić je istaknuo kako su se u desetak proteklih godina sadili novi nasadi jabuka jer su proizvođači jabuka dobivali državne poticaje. No, takve nasade nitko nije nadzirao. To je jedan od razloga zbog čega je danas ta vrsta voćarstva doslovno na koljenima, naglasio je Banjavčić. Dodao je kako u Hrvatskoj ne postoji rajonizacija, kao što je primjerice u Italiji gdje se sve odvija prema principima koncentirane proizvodnje jabuka, ali i ostalih vrsta voća. U Hrvatskoj su voćnjaci posađeni u različitim uvjetima, bez konzultacije i na raznim prostorima.

“Na postojećim voćnjacima u Hrvatskoj treba ujednačiti proizvodnju te definirati jedinstvenu tehnologiju proizvodnje jabuka kako bismo dobili standardiziranu kvalitetu jabuka. Naime, u našoj zemlji još uvijek ne postoje klasificirane vrste jabuka prema europskim standardima”, istaknuo je Banjavčić.

Podsjetnika radi, iako još uvijek nema jedinstvene standardizacije te vrste voća, u Hrvatskoj je registrirano 2500 hektara nasada plantažnih jabuka koje zadovoljavaju kriterije Europske unije.

“Otkupljivačima to odgovara jer tzv. prvu klasu jabuka podcjenjuju i deklariraju kao drugu klasu, a to nije u redu. Prošle je godine proizvedeno 120.000 tona jabuka što znači nešto više od 40 tona po hektaru i približno je na europskoj razini”, rekao je Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske Voćarske zajednice. Dodao je kako je u našoj zemlji registrirano i 3500 hektara nasada jabuka koje ne zadovoljavaju europske kriterije, pa na njih možemo jednostavno zaboraviti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.