Uzgajivači mandarina uzvraćaju: Ministre Jakovina, zakasnili ste “dovući” eure u Neretvu

800

Subvencioniranje berbe mandarina od strane Europske unije, zbog ruskog embarga i nemogućnosti izvoza u tu zemlju, okončano je 15. studenoga. Mjere od kojih su voćari očekivali puno nisu polučile željene rezultate, pa će se većina novca vratiti natrag u europske fondove.

mandarina

Podsjetimo, zbog poremećaja u plasmanu mandarina izazvanom ruskim embargom EU je propisao kvotu od 7900 tona za sufinanciranje, a mandarine bi se dijelile ustanovama socijalne skrbi, humanitarnim udrugama, bolnicama i vrtićima diljem Hrvatske. Međutim, već na samom početku bilo je jasno da domaći voćari neće moći plasirati 7900 tona po humanitarnim institucijama, iz jednostavnog razloga što se radi o polovini hrvatske potrošnje mandarina.

Stoga su krenuli zahtjevi prema Ministarstvu poljoprivrede i Europskoj komisiji da se u okviru ove mjere otvore tržišta zemalja Europske unije koja bi mogla progutati ovolike količine. Nažalost, u tome se nije uspjelo, pa je voćarima ostala distribucija isključivo unutar granica Hrvatske.

Sami su morali pronaći ustanovu kojoj će donirati

Da bi mogli sudjelovati u ovim mjerama, neretvanski voćari bi najprije trebali biti informatički pismeni, što njih 90 posto nije. Iako je resorni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Dubrovniku izjavio da su službe Ministarstva bile na usluzi svima, podaci s terena govore drugačije. Nitko osim Agencije za plaćanje u poljoprivredi takozvane mjere zelene berbe nije niti spomenuo.

Ni lokalna uprava, niti poljoprivredno-savjetodavne službe o ovome pojma nisu imale. Poljoprivrednici, koji su ionako bili okupirani berbom, u ovom slučaju morali su biti i tajnice i administratori, jer prosječno obrazovani čovjek, koji ne zna ili nema vremena surfati internetom, nije mogao odgovoriti zahtjevima Europske komisije, pa je najmanje 25 milijuna kuna vraćeno natrag u EU fondove. Jednom riječju, institucije su aljkavo pristupile ovom pitanju, pa nije ni čudno što je novac vraćen natrag.

Da bi mogao donirati mandarine, poljoprivrednik je najprije morao pronaći ustanovu, školu, vrtić ili bolnicu. Nakon toga je slijedila papirologija oko odobrenja potvrde za prodaju, jer većina proizvođača nisu bili registrirani kao prodavači, jer su do sada uglavnom mandarine prodavali u otkupnim centrima. Tu su također veliki troškovi ambalažiranja i certificiranja robe, koje je trebalo unaprijed platiti, za što većina nije imala novca.

Ostvareno samo 18 posto

– Zašto Ministarstvo poljoprivrede nije odradilo posao oko doniranja, pronašlo ustanovu, sredilo papirologiju i proizvođača obavijestilo “dovezite mandarine na određenu adresu”. U tom slučaju nešto se i moglo iskoristiti od sredstava iz EU fondova – rekao je Matko Babić, naglašavajući da je sve skupa vezano uz mjere EU-a kasno krenulo, kada je berba već bila u punom jeku, pa je doniranje mandarina išlo jako teško.

Podsjetimo, od 7900 tona mandarina, kolika je bila subvencionirana kvota, iskorišteno je tek oko 18 posto, pa će se novac umjesto u dolinu Neretve vratiti u Bruxelles.

Piše: Stanislav Soldo / Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.