Zbog loše jeseni zasijano manje pšenice

721

Na polju je malo pšenice, a puno kukuruza, vode i blata. Ne samo u poljima nego i na cestama, to je slika poljoprivrede 2014. godine.

osnovna gnojidba psenice

Izjavio je to predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić za Glas Slavonije opisujući teško stanje hrvatskog seljaka.

“Prosinac je, snijega još uvijek nema, a velike količine kiše koje su pale u listopadu rezultirale su time da imamo najmanje površina pod pšenicom u posljednjih desetak godina. Procjene su da je zasijano 120 tisuća hektara, a u dobrim smo godinama imali i 180 tisuća hektara”, kaže Brlošić te napominje da se u nekim područjima sjetva jednostavno nije mogla provesti zbog izuzetno velikih količina padalina.

“Poljoprivrednici su potrošili gotovo sve količine plavog dizela koji su imali na raspolaganju. Nemaju više goriva, a ni novaca da ga kupe. Ovo je jedna od težih godina, završava s negativnom bilancom, pa puno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava neće moći ovu godinu završiti ni s nulom, mnogo više bit će onih koji će je završiti s minusom”, kaže Brlošić za Glas Slavonije.

Tu je i splet okolnosti koje nam je donio ulazak u Europsku uniju, odnosno ulazak na veliko europsko tržište. Ono je diktiralo sniženim otkupnim cijenama poljoprivrednih proizvoda. Nažalost, prate nas i loši klimatski uvjeti, o čemu svjedoče velike količine kiše. Ovakvo vrijeme ne pogoduje poljoprivredi, a rezultat je smanjenje prinosa.

“Zbog niskih otkupnih cijena, velike vlage u tlu i nedostatka novca velik dio poljoprivrednik ne može skinuti kukuruz s polja u ovakvim uvjetima. Događa se da mi sada imamo značajne površine pod kukuruzom koje će berbu čekati do iduće godine, sve do ožujka. To sigurno nije dobro, međutim troškovi sušenja iznimno su veliki pa ljudi računaju da će kukuruz u veljači ili siječnju biti suh te da će tako izbjeći troškove sušenja. Nadaju se i da će otkupna cijena tada biti nešto viša”, zaključuje Brlošić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.