Odgođeno uvođenje izvoznih carina

518

Zbog dodatnih konzultacija s Europskom komisijom Vlada je na današnjoj sjednici nije donijela uredbu o uvođenju izvozne carine na pšenicu, ječam, kukuruz i soju, no ta je točka skinuta s dnevnog reda.

Nakon sjednice Vlade ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je novinarima kako smatra da s Europskom komisijom neće biti problema jer će njegovo ministarstvo kvalitetno obrazložiti zašto želi uvesti izvozne carine na neke poljoprivredne proizvode.

Podsjetimo, danas su na sjednici Vlade donešene mjere s ciljem ublažavanja šteta od suše i ostalih nepogoda. Prihvaćena je odluka o oslobađanju poljoprivrednika od plaćanja dijela naknade za zakup i koncesiju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Donesena je i odluka o sufinanciranju troškova otkupa jabuka, mandarina, grožđa i maslinovog ulja u sveukupnom iznosu od 113 milijuna kuna koja će biti isplaćena u prvoj polovici iduće godine.

Vlada je na sjednici riješila i problem ergele u Đakovu tako što joj je odredila novi naziv Državna ergela Đakovo i Lipik, sa sjedištem u Đakovu, uz dvije organizacijske jedinice u Đakovu i Lipiku

Jakovina je podsjetio da je seljacima isplaćeno i 400 milijuna kuna preostalih poticaja, te je pripremljen sustav da već u siječnju 2013. počne isplata potpora za proizvodnu godinu 2012., za što su već osigurana sredstava od gotovo dvije milijarde kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.