Srbijanska janjetina na kineskim stolovima

655

Predstavnici Srbije i Kine potpisat će protokol o izvozu janjećeg mesa iz Srbije u Kinu, priopćilo je srbijansko ministarstvo poljoprivrede.

ovce

Izuzev janjetine, u siječnju sljedeće godine predviđeno je i potpisivanje protokola o izvozu goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Srbija će uskoro početi izvoz janjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresirana i za uvoz mesnih i mliječnih prerađevina, dječje hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije, izjavila je ministrica poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

Ona je napomenula da su se tri klaonice prijavile za izvoz janjećeg mesa i prošla sve provjere ispunjenosti uvjeta, pa bi po potpisivanju protokola, odmah mogli početi izvoziti.

Izvoz goveđeg mesa mogao bi početi u siječnju kada se očekuje potpisivanje sporazuma za izvoz te vrste mesa, nakon usuglašavanja tehničkih detalja, kazala je Bogosavljević-Bošković nakon sastanka sa delegacijom kineske privredne komore.

Ona je ukazala da je dogovoreno i formiranje bilateralnog koordinacijskog tijela kako bi se ubrzao proces usuglašavanja i certificiranja za izvoz.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović najavio je na početku summita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Europe, da to ministarstvo radi na usklađivanju certifikata i standarda, kako bi srpske poljoprivredno-prehrambene firme mogle početi sa izvozom u Kinu.

Golubović je izjavio da će to usklađivanje prije svega stvoriti mogućnosti za srpske kompanije iz industrije mesa i proizvođače voća i povrća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.