Burze: Cijene kukuruza i soje u padu

760

Prošlotjedno WASDE izvješće je iznenadio mnoge po pitanju kukuruza, piše Liderpress.

burze

USDA je iznenadila cjelokupno tržište jer je reducirala prinose nakon što su svi bili uvjereni da će se prinosi povećati. Stoga su cijene kukuruza krajem prošlog tjedna završila u plusu sa 4-5 usd/mt u domaćem i izvoznom tržištu no svakako nisu previše porasle.

Nekoliko izvještaja o trgovini krajem proteklog tjedna nagovijestilo je niže cijene kukuruza što je sve trgovce potaklo na trgovinu.

U sjevernom djelu SAD-a postoji zabrinutost radi snijega i hladnoće koji su odgodili žetvu što bi moglo održati cijene na nivou sve dok žetva ne bude dovršena. Stručnjaci su također podijeljeni u mišljenju oko kratkoročnog kretanja cijena.

Na tržištu sojine sačme i sojinog zrna cijene opet svakodnevno padaju. Američki farmeri prodaju veće količine sojinog zrna posljednjih dana što povećava dostupnu opskrbu na kratkoročnom tržištu.

Cijene sojine sačme i sojinog zrna bi trebale ostati čvrste jer trenutno je Amerika jedini prodavatelj dok se na tržištu ne pojave nove količine iz Južne Amerike. Ne postoji ozbiljna zabrinutost oko južnoameričkog usjeva osim kasne sadnje u nekim područjima.

Faktor koji daje snagu američkoj cijeni , posebice pšenici, je vrlo hladno vrijeme u sjevernoj Americi koje može naštetiti zimskoj pšenici . Također prema starim iskustvima, čim cijena jedne robe krene prema gore, ostale ju počnu slijediti.

Zabrinutost oko zimskih usjeva u Rusiji i Ukrajini mogla bi potaknuti porast cijena osim kukuruza i soje koji zasigurno nisu zimski urod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.