Posjetitelji sajma provozali 1.000 traktora i kombajna

594

Načičkani šatori nasred otvorenog polja, na pola puta između Pariza i Orleansa, podsjećajući na prizor opsade Sultana Veličanstvenog iz trenutačno aktualne turske sapunice, skrivali su INNOV-AGRI – najveći francuski poljoprivredni sajam ove kategorije.

Trodnevna trendseterska manifestacija, na kojoj je važno biti viđen, početkom rujna okupila je više od tristo izlagača poljoprivredne mehanizacije. Devedeset tisuća posjetitelja imalo je prigodu vidjeti ponudu najsuvremenije tehničke opreme svjetski poznatih brandova kao što su Bauer, Bogballe, Challenger, Claas, Fliegel, Horsch, JCB, John Deere, Joskin, Landini, Lemken, Manitou, New Holland, Trelleborg i drugih, među kojima su tridesetak najnovijih dostignuća prvi put francuskoj javnosti, kao i nekoliko svjetskih ekskluziva, predstavili Valtra, Vaderstad, Kuhn, Amazone, Krone, Trimble, Pottinger, Kubota, Monosem, Samson, Massey Ferguson, Hardi, Souchu/Rabe, Gregoire Besson i Fendt, najavljujući tako nove trendove za iduću poljoprivrednu sezonu.

Ovogodišnje, 14. izdanje, ove bienalne izložbe imalo je naglasak na ekološke inovacije u poljoprivredi, pa je tako prezentiran rekordan broj novih proizvoda i rješenja s fokusom na preciznu poljoprivredu, konzervatorsku obradu tla, uštedu goriva i planiranje proizvodnje, te upravljanje vodama. U ovaj se kontekst svakako uklopila i tema posvećena obnovljivim izvorima energije, u sklopu koje je kroz dvadesetak konferencija i okruglih stolova s razmjenom iskustava korisnika, oko 20 izlagača prikazalo svoje novitete s različitim namjenama – od skupljača kratke slame za kombajne, do biomase, bioplina, solarnih panela i vjetroturbina. Vašeg je izvjestitelja oduševila jednostavnost organizacije ovog velikog poljoprivrednog sajma.

Naime, organizator, grupacija “France Agricole”, nije nepotrebno robovala visokim standardima infrastruture i dodatnih popratnih sadržaja, nego je u prvi plan stavljen konkretan prikaz rada izloženih strojeva, upravo dimenzija koja hrvatskim poljoprivrednim sajmovima nedostaje. Naime, svaki je izlagač odmah pokraj svog štanda imao osiguran prostor za praktičnu demonstraciju svoje mehanizacije, pa su brojni posjetitelji na ukupno 80 hektara, mogli ne samo vidjeti u radu, nego i osobno isprobali više od tisuću traktora, kombajna i različitih priključaka, od plugova i kultivatora, do sijaćica i prskalica, čemu je svakako na ruku išlo i sunčano vrijeme tijekom sva tri dana.

Već prepoznat kao najveći europski sajam na otvorenom polju, Innov-Agri je ponovno potvrdio svoj status predvodnika poljoprivrednih trendova, na kojem su, okruženi bukom i prašinom strojeva u radu, izlagači – proizvođači, zastupnici i distributeri poljoprivredne mehanizacije i opreme razmjenjivali informacije i trgovali s kupcima čije se dobro raspoloženje očitovalo brojnim ugovorenim investicijama, na obostrano zadovoljstvo.

Na kraju, u oči bode i činjenica da se ova manifestacija organizira svake druge godine u jednom poljoprivrednom gigantu kao što je Francuska, dok je u maloj Hrvatskoj godišnje nekoliko poljoprivrednih sajmova – previše.

Renata Prusina / Glas Slavonije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.