Upitna isplativost proizvodnje duhana

984

Analizirajući proizvodnju duhana u 2014. godini, na stručnom skupu u Hrvatskim duhanima d.d. Virovitica, direktor Uprave Zlatko Pleša istakao je da je na području Hrvatskih duhana d.d. Virovitica u prošloj godini posađeno manje površina pod duhanom nego u 2013. za 141 hektar ili 4 posto.

duhan

Iako je u 2014. godini veća otkupna cijena duhana za dva posto ili 0,23 kune po kilogramu, otkupljene količine duhana tipa Svijetla Virdžinija i Berlej u otkupnim centrima u Virovitici, Pitomači i Kutjevu, manje su u odnosu na 2013. za 2 posto.

Velika prošlogodišnja količina oborina utjecala je kako na većinu poljoprivredni kultura tako i na duhan, tako da, iako je dobre kvalitete, ostvareni prinosi u prošloj godini su manji od planiranih.

Dodatni problem stvara i crno tržište koje je izraženije na našem nego na kutjevačkom području, a procjenjuje se brojka od oko 1000 tona. Zlatko Pleša istakao je to kao jedan od većih problema koje će Hrvatski duhani nastojati destimulirati, prije svega odredbama Ugovora s proizvođačima, ali i stimulativnim mjerama za povećanje prinosa i predani duhan, odnosno destimulativnim mjerama za pedane količine duhana ispod one koja je procjenjena.

Dodatni poticaj za proizvodnju u 2015. i 2016. godini prema sadašnjim podacima ostat će na nivou poticaja u prošloj godini, ali od 2017. godine najavljen je gubitak vezanog poticaja za 3 kune i 35 lipa za kilogram. Tim povodom Hrvatski duhani d.d. Virovitica ponovo će proizvođačima duhana ponuditi četverogodišnje ugovore, kako bi im i na taj način pokazali da ne smatraju da je 2017. godina kraj proizvodnje duhana, te da se pokuša zajednički premostiti taj gubitak poticaja i nastaviti dalje proizvodnju.

Podsjetimo, udruga hrvatskih proizvođača duhana “Krupan list” na svojoj je sjednici razmatrala ugovaranje proizvodnje 2015. godine, kao i definiranu prodaju TDR-a. Zaključeno je da temeljem kalkulacije osnovnih troškova u proizvodnji duhana po jedinici površine cijenom proizvođači pokrivaju samo 70 % troškova, a razliku poticajom ili zaradom sivog tržišta. Tako ispada da država daje poticaj duhanskoj industriji, a ne proizvođačima duhana, dok je iz kalkulacije jasno da nedostatna cijena tjera proizvođače u sivu zonu. O svemu tome, s jasnim izračunima i zahtjevima Udruga “Krupan list” obavijestila je upravu TDR-a i Hrvatskih duhana te očekuje odgovor početkom idućeg tjedna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.