Burze: Pad cijena soje

829

Krajem siječnja u SAD-u cijena soje je pala za 8-10 usd/mt dok su cijene ostalih žitarica oscilirale, padale i rasle . Cijena HRW i HRS pšenice skliznula je za 4 do 5 usd/mt.

soja

Cijene kukuruza su ostale nepromijenjene, a cijene sojinog zrna pale, izvješća o trgovini su počela nagađati o željama farmera za sijanjem većih površina kukuruza nego što je bila planirano.

Naravno, kako jedne cijene padaju, a druge rastu stručnjaci odmah pretpostavljaju brzu promjenu u programima sijanja od strane farmera. Velika riječ je pretpostavka, no ako se nastavi slabljenje sojinog zrna ispostaviti će se da su stručnjaci bili u pravu.

Za kukuruz, obje, cash i futures cijene su prilično mirne. Neki stručnjaci smatraju da američki farmeri drže velike količine kukuruza nadajući se porastu cijena.

Jedna od posljedica limitiranja prodaje kukuruza je porast izvoznih premija kao rezultat koji izvozni kupci moraju pokriti.

Također se mnogo priča o porastu američkog dolara i utjecaju kojeg će imati na izvoz kukuruza. Kako je potražnja i dalje velika, a nema mnogo zemalja izvoznica kukuruza trenutačna vrijednost dolara možda neće imati ozbiljnog utjecaja. Međutim, kada brazilski i argentinski kukuruz bude dostupan na tržištu situacija se brzo može promijeniti.

Tržište sojine sačme nije poraslo jer južnoamerički urodi djeluju izvrsno, stoga kupci očekuju pad cijena čim će urodi postati dostupni.

USDA je stornirao 500 000 t izvoza sojinog zrna namijenjenog Kini posljednjih nekoliko tjedana što bi moglo rezultirati padom brazilskog sojinog zrna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.