Pad otkupne cijene mlijeka u EU

847

Ruska zabrana imala je snažan regionalan utjecaj na proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, ali za tržište EU-a “nije bila glavna odrednica nedavnog pada cijena”, navode iz EU-a.

mlijeko

Nedavni pad cijena mlijeka uglavnom je potaknut svjetskim viškovima–povećanje od preko 5 % samo u EU u 2014. zbog povoljnih cijena i vremenskih uvjeta – u kombinaciji sa smanjenjem globalne potražnje, posebno u Kini.

Prosječna otkupna cijena mlijeka je i dalje na 34 centa po litri za što su dostupni podaci na razini EU (studeni 2014. godine). Pozivajući se na mliječne viškove, povjerenik je pozdravio silazni trend u odnosu na podatke o prekoračenju kvoti za studeni/prosinac navodeći da su poljoprivrednici “uzeli u obzir dane savjete” i poduzeli potrebne mjera na gospodarstvima kako bi smanjili proizvodnju uoči ukidanja sustava kvota 31. ožujka.

U Hrvatskoj tijekom prošle godine otkupne cijene mlijeka pratile su trend prosječnih otkupnih cijena na EU tržištu sve do rujna nakon čega započinje rast cijena sve do kraja godine.

U prosincu 2014. godine otkupna cijena mlijeka realne kakvoće u RH iznosila je 34,97 €/100 kg (2,68 kn/kg; 4,0 % m.m. i 3,46 % m.b. ) što je u odnosu na prosinac 2013. niže za 7,4 posto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.