Hrvatski duhani nude kooperatima četverogodišnje ugovore

588

U Hrvatskim duhanima, koji posluju u sastavu Adris grupe, u tijeku je ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji.

duhan

Svjesni veoma teških i nepredvidljivih prilika u kojima se nalazi hrvatska poljoprivreda, Hrvatski će duhani ove godine svojim kooperantima ponuditi niz poticajnih mjera s ciljem povećanja zasađenih površina, odnosno, povećanja proizvedenih količina duhana, što će, uz smanjenje troškova proizvodnje, povećati konkurentnost i profitabilnost proizvodnje duhana, stoji u priopćenju.

Ove će godine Hrvatski duhani svojim kooperantima ponuditi četverogodišnje ugovore koji brojnim pogodnostima proizvođačima jamče dodatnu stabilnost i profitabilnost proizvodnje.

“Uz stabilne otkupne cijene, svjesni stalnog rasta troškova proizvodnje, dosadašnju smo naknadu od 2,50 kuna po kilogramu duhana povećali na 3 kune, a ona će se odnositi i na duhan iz pete i šeste klase, koji do sada nisu bili obuhvaćeni tom naknadom. Odmah nakon sadnje, za svaki dodatni hektar zasađen duhanom, proizvođaču ćemo isplatiti naknadu od 4.000 kuna. Novina je i to da će od ove godine Hrvatski duhani s proizvođačima duhana ugovarati prosječni prinos koji u suhome ratarenju iznosi 2.300 kg po hektaru, odnosno, 2.800 kg po hektaru na navodnjavanim proizvodnim površinama. Za ostvareni prinos veći od 2.300 kg duhana po hektaru, isplatit ćemo i dodatni poticaj od jedne kune po kilogramu. Što je veoma važno, proizvođačima jamčimo i siguran otkup svih proizvedenih količina, a kao i prethodnih godina, Hrvatski duhani će svojim kooperantima omogućiti kontinuirani stručni nadzor te nabavu mineralnih gnojiva i ostalih reprodukcijskih materijala po povoljnim cijenama i nižim kamatnim stopama.”, objašnjava dipl. ing. Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana.

I u ovoj godini Hrvatski će duhani poticati uključivanje proizvođača u projekte u primarnoj proizvodnji duhana, kao što su povećanje prinosa uporabom sustava za navodnjavanje i smanjenje troškova sušenja duhana uporabom drvne biomase, ali uz istodobno povećanje hektara na kojima se proizvodi duhan.

“I u ovim osobito teškim uvjetima za hrvatski agrar, dokazali smo da možemo proizvesti kvalitetan i konkurentan proizvod za kojeg imamo osiguran plasman na domaćem i inozemnom tržištu. Vjerujemo da ćemo ovim za proizvođače veoma poticajnim mjerama, postići dodatni interes za proizvodnju te postići realno povećanje ugovorenih površina od oko 300 hektara u odnosu na 3.755 hektara ukupno zasađenih prošle godine, kako bi se povećala konkurentnost i profitabilnost te na taj način osigurala budućnost hrvatske primarne proizvodnje duhana.”, zaključuje Pleša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.